Óriási dinoszauruszfogra bukkantak Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Óriási, 9,8 centiméteres dinoszauruszfogra bukkantak Spanyolországban. A lelőhelyekben gazdag ibériai országban ez a valaha talált legnagyobb, húsevőtől származó dinoszauruszfog.
Vágólapra másolva!

A fog a feltételezések szerint egy Allosaurusé lehetett - a két lábon járó húsevő a késő-jura korszakban, 155-145 millió évvel ezelőtt élt. Nagy koponyával rendelkezett, állkapcsában több tucatnyi éles fog ékeskedett. Testhossza körülbelül 8,5 méter volt, de elképzelhető, hogy lehettek 12 méteres példányok is. Aránylag nagy és erőteljes hátsó lábakkal és háromujjú mellső lábakkal rendelkezett.

A fogat, amelyre Teruel tartományban, Riodeva közelében bukkantak az üledékben, az Allosaurida dinoszaurusz-család más tagjainak az Ibériai-félszigeten talált fogaival vetik egybe. A leletet összehasonlítják egyebek közt a Portugáliában fellelt 12,7 centiméteres dinoszauruszfoggal, ahogy a Spanyolországban talált 8,27 centiméteres példánnyal is. Utóbbit tartották egyébként eddig a legnagyobb spanyolországi fogleletnek.

Riodeva közelében eddig több növényevő dinoszauruszoktól származó lelet is előkerült, például a Sauropodák, a Stegosaurusok, valamint a madármedencéjűek rendjébe tartozó Ornithopodák fosszíliáit tárták fel. "Immár a húsevő dinoszauruszok is reprezentálták magukat két közepes méretű Theropoda, valamint az óriásragadozó, az Allosaurus képében - hangsúlyozta Luis Alcalá, a Teruel-Dinópolis paleontológiai alapítvány ügyvezető igazgatója.

A húsevő dinoszauruszok életük során új fogakat növesztettek, ami növeli annak a valószínűségét, hogy a paleontológusok ilyen leletekre bukkannak. Ebben az esetben a korona állapotából ítélve azonban, amelyen nincsenek lekopott felületek, nem egy "leselejtezett" fogról van szó. A paleontológusok ezért abban reménykednek, hogy a közelben megtalálhatják a nagyragadozó fosszíliáit, amely akár Európa legnagyobb dinoszauruszát, a Turiasaurus riodevensist sem félt megtámadni.