Megjelent az első hurrikán Amerika partjainál - kép

Vágólapra másolva!
A Csendes-óceán keleti partjainál megjelent az első, névvel illetett hurrikán, az Andres.
Vágólapra másolva!

A NASA Terra illetve Aqua műholdjának MODIS-rendszere által készített képpáron az Andres látható június 23-án helyi idő szerint 10.35 (fenti kép), illetve 13.45 perckor (lenti kép). Délután két órakor adta ki az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont közérdekű figyelmeztetését, amely szerint a trópusi vihar trópusi ciklonná, azaz hurrikánná erősödött.

Forrás: [origo]

A 10.35-kor készült felvétel (Forrás: NASA)

Miközben a vihar erősödött, szeme északnyugat felé haladt (könnyen megfigyelhetjük, ha a part menti városhoz, a mexikói Manzanillóhoz viszonyítjuk elhelyezkedését). Az is látható, hogy míg az első Terra-felvételen a hurrikán szeme viszonylag tág, s a körülötte elhelyezkedő felhők lazán rendeződnek el, a második képen a szem már szűkebb és határozottabb körvonalú, ami jelzi a vihar erősségét.

Forrás: [origo]

Az Andres 13.45-kor, június 23-án (Forrás: NASA)

A Csendes-óceán keleti partjainál kialakuló trópusi viharok a széljárás miatt általában eltérnek a parttól és haladnak a nyílt óceán felé nyugati, északnyugati irányba. Ez történt az Andresszel is, amely a hurrikánközpont jelentése szerint másnap legyengülve elhagyta a partot.

Hurrikánok

A trópusi ciklonokat Amerikában hurrikánoknak, Ázsiában pedig tájfunnak nevezik. Kialakulásukat, méretüket és hatásukat tekintve jelentős eltéréseket mutatnak a mérsékelt övezeti ciklonokhoz képest. A trópusi ciklonok ugyanis nem két légtömeg határán képződnek, hanem a meleg, nedves trópusi levegő játssza a főszerepet kifejlődésükben. További feltétel a legalább 26 Celsius-fokos tengerfelszín a víz 50 méteres mélységéig. Ez a magyarázata, hogy miért csak bizonyos területeken és időszakokban jönnek létre. A meleg tenger felett páradús, forró levegő emelkedik a magasba, és spirális forgásba kezd (az északi féltekén az óramutató járásával ellentétes, a délin megegyező irányban). Az így létrejött légköri képződmény egészen addig csak trópusi viharnak nevezhető, amíg a benne mozgó szelek sebessége el nem éri a 74 mérföld/órát (megközelítőleg 120 km/óra). Ettől kezdve hivatalosan ciklonnak minősítik, és nevet - legtöbbször női nevet - is kap.