A zivataros június vége az űrből - műholdkép

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok a helyenként szélsőséges időjárást, felhőszakadást, jégesőt, felhőtölcséreket is hozó zivatarok jegyében teltek. Hétfőn a műhold számos nagy kiterjedésű zivatarfelhőt észlelt hazánk felett.
Vágólapra másolva!

A lenti felvételen is látható zivatarok nem kapcsolódnak frontokhoz, a nyári meleg hatására helyben alakultak ki. A napos, nyári időben a hőzivatarok létrejötte nem meglepő, a zivatarfelhők (meteorológus szakszóval: zivatarcellák) mostani nagy kiterjedése és térbeli gyakorisága azonban a Kárpát-medencét kitöltő párás és labilis rétegzésű levegő következménye.

Ilyen időben különösen erős a melegebb felszín felett a levegő feláramlása, és az ebből következő gomolyfelhő-képződés. A legerősebb feláramlások építik fel a zivatarfelhőket.

Forrás: ELTE
Forrás: ELTE

Töltse le a felvételt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

A felvétel kiterjedése: 500x500 kilométer

A felvétel június 29-én, hétfőn a kora délutáni legforróbb időben mutatja a Kárpát-medencét. A legnagyobb zivatarrendszer a felvidéki hegyek felett, a Tátra térségében és attól keletre alakult ki, jelezve a domborzat szerepét a felhőképződés megindításában. Hazánkban ekkor a Mátra térségében volt egy nagyobb zivatar, viharok egész csoportja pedig az egész Dél- és Közép-Dunántúlt borítja el.

Forrás: ELTE
Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése: 150x150 kilométer

Nagyított képrészletünk a Balatont és környékét mutatja. A tó északi és déli előterében egy-egy nagyobb, bár nem rendkívüli méretű zivatarcella látható, míg ezek délkeleti oldalán a kisebb fehér pöttyök a szintén helyben kialakuló, de zivatarrá (még) nem fejlődött tornyos gomolyfelhők.

A Terra és Aqua műholdak MODIS-rendszereinek felvételei június 29-én készültek.