Ellenőrzés csók előtt

Vágólapra másolva!
A Tel Aviv Egyetem munkatársai egy új, zsebben hordható lehelet-tesztet készítettek, amivel könnyedén ellenőrizhető a baktériumok okozta rossz szájszag.
Vágólapra másolva!

A tenyerünk segítségével végzett gyors ellenőrzés nem biztos, hogy pontos eredményt ad, márpedig legyen szó akár egy állásinterjúról vagy éppen egy randevúról, a kellemes lehelet mindenki számára igen fontos lehet. Persze az is megoldás, ha az ember egy jó barátját kéri fel erre a bizalmas feladatra, de mi történjék akkor, ha éppen nincs kéznél a megfelelő barát?

A Tel Aviv Egyetem kutatói kifejlesztették a megoldást, ami nem más, mint egy kicsi, zsebben hordható lehelet-teszt. Ez jelzi, hogy ha rossz szájszagot okozó baktériumok lakoznak az ember szájában. A kisméretű, eldobható eszköz kék színre vált, ha sürgős fogmosásra van szükség, ha viszont a színváltozás nem történik meg, akkor az illető bizonyosan alkalmas egy csókra.

Mostanáig a kutatók úgy tudták, hogy a rossz szájszagot elsősorban az úgynevezett Gram-negatív baktériumok egy csoportja okozza, amelyek fehérjéket bontanak le a szájüregben - ami jellegzetesen rossz szaggal jár. Mel Rosenberg professzor és Dr. Nir Sterer viszont kimutatták, hogy a Gram-pozitív baktériumok közül is számos törzs vesz részt a szájszag kialakulásában. Ezek a baktériumok olyan enzimeket termelnek, amelyek cukormolekulákat hasítanak le a fehérjékről, így azok sokkal könnyebben lebonthatóvá válnak a Gram-negatív törzsek számára. Ez a nyálban történő enzimatikus reakció az alapja a lehelet-tesztnek.

"A használónak mindössze annyi a feladata, hogy egy kevés nyálat juttat a teszten található kis ablakba" - mondja a professzor. "Ha az ablak kék színűre változik, az azt jelenti, hogy az illető nyála Gram-pozitív baktériumok által előállított enzimeket tartalmaz. Az ilyen enzimek jelenléte arra utal, hogy szájüregben olyan baktériumok tenyésznek, amelyek elősegítik a kellemetlen szájszag kialakulását."

Az emberi kapcsolatokon túl a teszt elősegítheti a személyes szájhigiénia fenntartását, a fogselyem használatát, vagy éppen a régóta halogatott fogorvosi látogatás elvégzését. A teszt egy éven belül kereskedelmi forgalomba kerülhet. Az egész nem lesz nagyobb egy csomag rágóguminál, ezért egyszerűen zsebben hordható.

A kétrétegű biofilmen, ami az új teszt lelke, a Gram-pozitív és Gram-negatív baktériumok közötti különbség színváltozás formájában is megjelenik. A felső rétegben található glikoproteinekről a nyálban található Gram-pozitív baktériumok lehasítanak egy cukormolekulát, ami által az adott glikoprotein emészthetővé válik Gram-negatív társaik számára, a biofilm pedig kék színűre változik. A biofilm alsó rétege leginkább a szájüreg belső környezetére hasonlít, itt találhatók a már régóta ismert Gram-negatív baktériumok. Az ilyen és ehhez hasonló biomarkereket számos helyen felhasználják az orvostudományban, elég csak a terhességi teszteket vagy a vércukorszint-ellenőrző teszteket említeni.

A lehelet illatát tesztelni komolytalannak tűnhet, de a probléma milliókat aggasztja naponta. A nyállal és biomarkerekkel kapcsolatos kutatások ugyanakkor számos más, komolyabb betegség, például a tüdőrák, asztma vagy gyomorfekély gyors és korai diagnosztizálására is lehetőséget teremthetnek.