Megtalálták az elevenszülő hal hiányzó "péniszét"

Vágólapra másolva!
Egy svéd őslénykutató megtalálta egy 380 millió évvel ezelőtt élt elevenszülő halnak azt a csontos nyúlványát, amelyet eddig hiába kerestek a szakemberek.
Vágólapra másolva!

Ez év februárjában ausztrál és brit kutatók a Nature oldalain publikálták egy ősi halcsoport, a páncélozott halak szenzációs maradványát. Amint akkor beszámoltunk róla, ez a lelet azt bizonyította, hogy a 350 millió évvel ezelőtt kihalt csoport egyedei elevenszüléssel hozták világra kicsinyeiket. Kiváló megtartású fosszilis embriókat találtak az Incisoscutum nevű páncélozott hal testüregében. Ez arra utalt, hogy ezeknek a halaknak, amelyek az összes állkapcsos gerinces közös kiinduló pontja közelében helyezkedtek el az evolúciós törzsfán, a modern cápákéhoz hasonló volt a szaporodási módja. Az elevenszülés belső megtermékenyítést igényel, amit a cápák a medenceuszony nyúlványával "oldanak meg", amely péniszként funkcionál. A februári cikk szerzői átvizsgálták a rendelkezésükre álló páncélozott hal maradványokat, de nem találtak ilyen nyúlványokat. Ebből arra következtettek, hogy a vizsgált fajoknál ez minden bizonnyal puha porcból állt, és emiatt nem fosszilizálódott.

Nem sokkal később azonban Per Erik Ahlberg, az Uppsala Egyetem paleontológusa meglátogatta az egyik ausztrál kutatót, és egy tökéletes megtartású, csontos nyúlványt fedezett fel az egyik Incisoscutum-fosszílián. A lelet korábbi tanulmányozóinak a figyelmét elkerülte ez a rész, mivel a helyzetét félreértelmezve a medence letörött részének gondolták. Most az eredeti szerzők a svéd kutatóval kiegészülve egy rövid cikket közöltek a Nature-ben, amelyben bemutatják a több százmillió éves kirakós játék eddig hiányzó darabját. Így már szinte teljes képet tudnak rajzolni a páncélozott halak szaporodásáról, a párosodástól a megszületésig. Ez azt bizonyítja, hogy a mai cápák fejlett és látszólag specializált szaporodásbiológiája csaknem 400 millió éves múltra tekint vissza.