Csendes-óceán méretű a Jupiter sebe

Vágólapra másolva!
Mint arról korábban hírt adtunk, szinte napra pontosan 15 évvel a Shoemaker-Levy 9 üstökös darabjainak becsapódása után egy Csendes-óceán méretű sötét folt jelent meg a Jupiter légkörében. A vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy a váratlan felfedezés az első feltételezéseknek megfelelően valóban hasonló okokkal magyarázható, mint a másfél évtizeddel ezelőtt megfigyelt esemény. A következő napokban folyamatosan figyelik a Jupitert a csillagászok.
Vágólapra másolva!

A sötét foltot egy ausztráliai amatőr csillagász vette észre 2009. július 19-én, amiről a nemzetközi kutatóközösség egy internetes blogon keresztül szinte azonnal értesült. Így másnap reggel már a hawaii Keck II teleszkóppal vizsgálták a Jupitert, hogy minél részletesebb adatokat gyűjthessenek a sötét alakzatról.

A folt a bolygó déli féltekéjén helyezkedik el, becsült mérete 190 millió négyzetkilométer, vagyis összevethető a Csendes-óceán kiterjedésével. Az optikai hullámhossz-tartományban sötétebbnek látszik környezeténél, a közeli infravörös tartományban készült felvételeken viszont fényes régióként jelenik meg, amit feltehetőleg a légkör alsó rétegeiből a sztratoszférába feláramlott részecskékről visszaverődő sugárzás idéz elő.

A közelében nincsen hasonló jellegű alakzat, amiből néhány kutató arra következtet, hogy a becsapódó testet nem szakította több darabra az óriásbolygó tömegvonzása. A folyamat pontos magyarázatához természetesen további elemzésre van szükség, ezért a következő napokban folyamatosan figyelik majd a Jupitert, többek között a Hubble-űrtávcsővel is. Az egyik izgalmas feladat a folt szétoszlásának nyomon követése, ami az egyetlen közvetlen módszer a Jupiter felsőlégköri áramlás-rendszerének tanulmányozására.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2009-07/uoc--jpl072109.php

A Keck II teleszkóp infravörös felvétele a Jupiter déli féltekéjéről (Paul Kalas (UCB), Michael Fitzgerald (LLNL/UCLA), Franck Marchis (SETI Institute/UCB), James Graham (UCB))

Az adatok értelmezésében minden bizonnyal fontos segítséget jelentenek majd a 15 évvel korábbi, hasonló esemény során szerzett ismeretek. 1994-ben ugyanis a Shoemaker-Levy 9 üstökös szétszakadt magjának darabjai csapódtak be a Jupiterbe, így a csillagászoknak végre lehetősége nyílt kívülről megfigyelni égitestek egymással történő ütközését a Naprendszerben. Emellett a mostani esemény arra is kiváló alkalmat biztosít, hogy teszteljék a másfél évtizede kidolgozott elméletek helyességét.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2009-07/uoc--jpl072109.php

A becsapódási régió hamisszínes képe (Paul Kalas (UCB), Michael Fitzgerald (LLNL/UCLA), Franck Marchis (SETI Institute/UCB), James Graham (UCB))

Mindezek látványosan alátámasztják azt a feltételezést, hogy a Jupiter óriási gravitációja miatt magához vonzza a Naprendszer belső része felé tartó üstökösök jelentős részét, ezáltal bolygónkat is megvédve számos ütközéstől - közvetve tehát hozzájárul a földi élet katasztrofális becsapódásoktól mentes fejlődéséhez.

Forrás: http://hirek.csillagaszat.hu


A sötét foltról egy magyar csillagász, Lőrinc Miklós is készített felvételt - mivel a távcső megfordítja a képet, a déli félteke látható felül (Forrás: csillagászat.hu)