Egy titkosítás alól kikerült felvételpár: eltűnt a jég Alaszka partjainál

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban nemrég oldották fel egy érdekes műholdkép-pár titkosítását. A képek 2006 és 2007 júliusában mutatják az alaszkai Barrow kikötőjét és az előttük elterülő tengerrészt. A változás igen látványos.
Vágólapra másolva!

Az északi-sarkvidéki jégtakaró összehúzódásának látványos illusztrációját jelentő képpárt tett közzé az Amerikai Geológiai Szolgálat (U.S. Geological Survey, USGS). A felvételeket szigorú titkosítás védte a Bush-adminisztráció idején, amit az elmúlt héten oldott föl a Fehér Ház.

A két felvétel az év ugyanazon szakában, júliusban mutatja a Csukcs-tenger partján fekvő Barrow alaszkai kikötővárost. A 2006-os felvételen a part mentén igen keskeny sávban látunk csak nyílt vízfelületet, amelyet még ott is jégtáblák pettyeznek. Egy évvel később ugyanazon a területen egyáltalán nem látunk sem fagyott tengerrészt, sem pedig úszó jeget. (A térség jégviszonyainak drámai megváltozásáról 2007-ben mi is beszámoltunk Megnyílt az Északnyugati-átjáró című cikkünkben.) Ami a tendenciát illeti: hírforrások szerint 2008-ban és idén a térség jégviszonyai inkább a 2007-eshez hasonlóak, bár valamennyi jég most előfordul ugyanazon a területen.

Forrás: USGS

A 2006-os (balra) és a 2007-es felvétel (jobbra)

A sarkvidéki jég zsugorodásának legnagyobb kockázata éppen az, hogy a világos színű jég sokkal hatékonyabban veri vissza a melegítő napsugarakat, mint a sötét tengerfelszín. Ahogy csökken a jégtakaró kiterjedése, a térség tengerei annál gyorsabban melegszenek fel, tovább erősítve az olvadást.

A Geológiai Szolgálat korábbi tanulmánya szerint 50 éven belül eltűnhet a jegesmedvék kétharmada a Földről az északi sarkvidéki jégtakaró vékonyodása következtében. A jegesmedvék - a legnagyobb szárazföldi ragadozók - nagyjából a század közepére el fogják veszíteni élőhelyük 42 százalékát, amely a nyári időszakban a vadászathoz és szaporodáshoz szükséges.