Afrikából is származhatnak a háziasított kutyák

Vágólapra másolva!
Általánosan elfogadott nézet szerint a kutyák ősei Kelet-Ázsiában csapódtak az emberek mellé, háziasításuk itt történt meg. Nemrégiben azonban genetikai vizsgálatok rámutattak, hogy ez a hely akár Afrikában is lehetett.
Vágólapra másolva!

A mai háziasított kutyák (Canis familiaris) ősei valószínűleg szürkefarkasok (Canis lupus) voltak, amelyek körülbelül 15-40 ezer évvel ezelőtt szegődtek az ember mellé. Az eddig tudományosan elfogadott nézet szerint az első kutyák háziasítása Kelet-Ázsiában történt, innen származtak eddig a kutyáktól vett legváltozatosabb genetikai minták.

Egy nemzetközi kutatócsoport nemrégiben 318 egyiptomi, ugandai és namíbiai kóbor kutya véréből vett DNS-mintákat elemzett. Az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratában (PNAS) megjelent tanulmányukból kiderül, hogy az afrikai falvak környékén élő kóbor kutyák genetikai változatossága épp olyan nagy, mint a kelet-ázsiaiaké - a háziasítás helye tehát a szerzők szerint akár Afrikában is lehetett. A kutatók olyan tenyésztett kutyafajtáktól is vettek mintákat, amelyekről azt tartják, hogy Afrikából származnak - ilyen például a saluki, a basenji, a rodéziai ridgeback vagy a fáraókutya. Kiderült, hogy a saluki DNS-állománya a mai egyiptomi falusi kutyákéval, a basenji egyes namíbiai és ugandai falvakban élő kóbor kutyákkal mutat hasonlóságot, míg a fáraókutya és a rodéziai ridgeback DNS-ük alapján nem Afrikából származik.

Mindez azt jelenti, hogy a korábbi eredményekből talán elhamarkodottan vonták le a tanulságot, amikor a kutyák háziasítását egyértelműen Kelet-Ázsiába tették - nyilatkozta a BBC-nek Adam Boyko, a Cornell Egyetem biológiai statisztikusa, a tanulmány egyik szerzője.

Minden vizsgált afrikai kutya hordozta a szürkefarkasok DNS-ét, ezért az új információk alapján a kutatók nem azt kérdőjelezik meg, hogy a kutyák eurázsiai farkasok leszármazottjai. Elképzelhetőnek tartják azonban, hogy az afrikai falvakban ma élő kutyák ősei Ázsiából érkeztek a fekete kontinensre.

A kutatók már hozzáláttak, hogy Portugáliától Pápua-Új-Guineáig európai és ázsiai falusi kóbor kutyáktól vegyenek vérmintákat, hogy kiderüljön, hol a legnagyobb a kutyák genetikai változatossága.