Pályaválasztási tanácsokat adnak DNS-minták alapján kínai gyerekeknek

Vágólapra másolva!
A Csungcsingi Gyermekpalotában idén táborozó csemeték a felhőtlen szórakozás emléke mellett egész életüket meghatározó információkkal térhetnek haza: az intézmény szakemberei DNS-mintákat vesznek tőlük, hogy a szülők számára kiderüljön, gyermekük a zongorázás vagy inkább a kosárlabdázás terén lesz tehetséges. Amerikában egy klinikán eközben a tehetséges embriók kiválasztásán dolgoznak.
Vágólapra másolva!

Körülbelül harminc, 3-12 éves korú gyermek vesz részt a Shanghai Biochip Corporation által vezetett programban, amelynek a cég szerint az a célja, hogy a szülők tisztában lehessenek gyermekük amúgy talán nehezen felismerhető, genetikailag meghatározott erősségeivel. Az eljárás fejenként 880 amerikai dollárba kerül. A mintákat a gyermekek váladékából, például nyálából nyerik (egy mintában mintegy 10 ezer sejt található), és a teszt során 11 gént vizsgálnak, amelyekből a kutatók szerint következtethetni lehet a gyerekek IQ-szintjére, atlétikai képességeire és számos egyéb adottságára. Az eredmények alapján akár pályaválasztási tanácsokat is lehet adni - vélekedik dr. Huang Xinhua, a program vezető kutatója.

DNS-teszteket egyre szélesebb körben használnak a különböző betegségekre való örökletes hajlam kimutatására. Az eredmények alapján a páciensek egyes esetekben már azt is eldönthetik, akarnak-e megelőző kezeléseket a betegség kialakulásának elkerülésére. A teszt például olyan géneket azonosíthat, amely miatt egy nő szervezetében az átlagosnál nagyobb valószínűséggel alakul ki emlődaganat, és nem kevesen végeztetnek el magukon megelőző műtétet. A kínai kutatók szerint azonban Kínában ez az első eset, hogy a DNS-vizsgálat nem betegségek és veszélyforrások, hanem a gyermekekben genetikailag kódolt pozitív képességek kimutatását szolgája - írja a CNN.

Az Egyesült Államokban a Los Angeles-i The Fertility Institutes központjában a kutatások a tehetség felkutatása helyett a tehetség létrehozására koncentrálnak. Jeffrey Steinberg igazgató márciusban adott interjújában jelentette be: klinikája fél éven belül megteremti a lehetőséget arra, hogy a szülők eldönthessék, milyen gyereket szeretnének: a mesterséges megtermékenyítéssel létrehozott embriókon DNS-vizsgálatokat végeznek, majd a szülők kiválaszthatják a számukra kívánatos adottságokkal rendelkező embriót, s az orvosok azt ültetik be az anya méhébe. Az USA-ban jelenleg nem tiltják törvények az embriókon végzett efféle vizsgálatokat.

Mindez nemcsak etikai, de szakmai szempontból is problémás, ugyanis az intelligenciához hasonló komplex tulajdonságok kialakulásának hátterében sok száz gén, illetve ezek kölcsönhatása állhat.