Lehet-e élet az Enceladuson?

2009.08.27. 14:09
Forrás: NASA, JPL, SSI
A kilövellt anygsugarak (NASA, JPL)

Mai ismereteink alapján a földihez hasonló élet kialakulására ott van lehetőség, ahol megfelelő hőmérsékleti viszonyok és energiaforrások mellett a szükséges összetevők is jelen vannak folyékony vizes oldatban - és mindezek mellett elegendő idő is rendelkezésre áll a kémiai átalakulásokra, idővel a legegyszerűbb élőlények megszületésére.

Eddig nem sikerült sok összetevőt azonosítani az anyagsugarakban, de a megfigyelt komponensek alapján feltételezhető, hogy változatos kémiai elemek és eltérő szerves molekulák is előfordulnak az Enceladusban.

Nagy kérdés, hogy a feszín alatti víztest elég hosszú ideig volt-e folyékony állapotban az esetleges élet kialakulásához. A Tigrikarmolások környezetében végzett kráterszámlálások alapján a maihoz hasonló állapotok legalább több százmillió éven keresztül lehettek itt jelen.

A Szaturnusz összetett holdrendszerben az égitestek kölcsönhatása révén változnak a kísérők pályái, és ezzel párhuzamosan az árapályhatás során bennük felszbaduló energia. Abban az esetben, ha az Encealdus csak időnként áll be olyan pályarezonanciára a szomszédos Dione holddal, amely fűtést okoz a belsejében, az utolsó ilyen szakasz kb. 20-40 millió éve léphetett fel. Az egyszer megolvadt víz azonban a gyenge fűtésű időszakokban nehezen tud megfagyni, ezért sokáig folyékony maradhat.

Potenciális földi analógiák

A kirepülő anyagsugarakban megfigyelt metán elméletileg biogén tevékenységgel is keletkezhet, de élettevékenység nélkül is létrejöhet. A biogén eredetre az izotópok aránya utalhat, amelynek megfigyelésére sajnos nincs reális esély. Támpontot adhat még a metán és a többi szénhidrogén aránya, ahol a 0,001 körüli érték biogén eredetre utalhat, míg az abiogén forrás esetén az arány 0,1-0,01 körül alakulna. Sajnos a megfigyelések itt sem elegendőek a biztos válaszhoz.

ForrA!s: NASA

Bazaltos kőzetekben, a felszín alatt élő, az archeák közé tartozó élőlények a Földön (NASA)

Támpontot adhat még a földi extrém élőlények vizsgálata, amelyek az Enceladusban feltételezetthez hasonló viszonyok között léteznek. Bolygónkon több olyan életközösséget ismernek a szakemberek, amelyek napfény, oxigén és fotoszintézissel a felszínen képződő szerves anyagok nélkül folytatják élettevékenységüket.

Forrás: ornl.gov

Mélyen a felszín alatt, a vulkáni kőzetekben lévő metanogén élőlények a kőzet-víz kölcsönhatások során keletkezett hidrogént használják tápanyagként. Ettől némileg eltérő mikrobiális közösséget azonosítottak Dél-Afrikában, szintén mélyen a felszín alatt. Itt ként redukáló baktériumok radioaktív bomlás során felszabaduló hidrogént és szulfátokat használnak fel. Hasonló viszonyok esetén ilyen élőlények akár az Enceladus belsejében is fennmaradnának. Jobbra egy régi aranybánya 3 kilométer mély tárójában vesznek mintát az extrém élőlényekből Dél-Afrikában (ORNL.gov)

A hold felszíne alatti vízréteg és a kőzetek kölcsönhatása során keletkező H2 és CO2 tehát tápanyagként szolgálhat esetleges élőlényeknek, amelyek ezekből például metánt állítanak elő. Elméleti megközelítés alapján a folyamat nem igényel semmilyen további összetevőt a felszín felől - tehát kizárólag a mélyben is működhet. Ugyanakkor elősegíti az árapályhatás, amely nem csak hőt fejleszt, hanem a jégben és az esetleges kőzetekben repedéseket hoz létre, amelyek mentén folyadék cirkulálhat.

Jelenlegi ismereteink alapján tehát azt állíthatjuk, hogy ha az Enceladus felszíne alatt vízóceán van, akkor abban akár a földihez hasonló élet is  kialakulhatott. Ha a földi analógiákból indulunk ki, akkor metanogén élőlények fordulhatnak elő a holdon - mindezek azonban egyelőre elméleti okfejtések.

 

 

Kisfilm az Enceladusról (NASA, JPL)

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK