Erdőtüzek Európában és Amerikában - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
A nyár végi hőségidőszakok hozzák a mediterrán klímaövezetbe a legnagyobb bozóttüzeket. A hosszas szárazság miatt ilyenkor a bozótosok már-már gyújtósnak számítanak, elég a legkisebb szikra, hogy sok száz hektárra kiterjedő tüzek pattanjanak ki.
Vágólapra másolva!

A Földközi-tenger mentén és Észak-Amerika délnyugati partjain uralkodó mediterrán éghajlat fontos jellemzője a száraz és forró nyár. Ez még az itteni, szárazságtűrő fafajokból álló erdőket is nagyon kiszárítja, az igazi veszélyt azonban a valamikor kiirtott erdők helyén kialakult bozótosok jelentik. Itt az évről évre felgyűlő elszáradt növényi maradványok valóságos gyújtóssá válnak.

A bozóttüzek valójában teljesen természetesnek is számítanak itt; minél tovább sikerül megelőzni őket, annál több éghető anyag halmozódik fel, és annál nagyobb bajt okoz az elkerülhetetlenül bekövetkező tűzvész.

Forrás: ELTE

A felvétel feliratok nélkül, nagyobb méretben

A felvétel kiterjedése: 500x500 kilométer

Az elmúlt hetek görögországi erdő- és bozóttüzeiről az [origo] is beszámolt, a tüzek füstfelhői pedig jól követhetők a műholdfelvételeken is. A fenti felvételen a vörös foltok nem a lángoktól származnak, a forró pontokat felismerő program rajzolta körbe piros vonallal a tüzekkel érintett térségeket. Az erős északi szél messzire, a felvételen 300 kilométeren is túl viszi a nagyobb tüzek füstjét. A legnagyobb füstzászló a főváros, Athén északkeleti előteréből indul, szerencsére a terjedő tűz megkímélte a sűrűn lakott területeket.

Forrás: [origo]

A felvétel feliratok nélkül, nagyobb méretben

A felvétel kiterjedése: 500x400 kilométer

Az utóbbi napokban a tengerentúlon, Kaliforniában lobbant lángra több ezer hektárnyi erdő és bozótos. A Los Angeles északi külvárosainak tőszomszédságában keletkezett tűzfészkek területét itt is piros vonal rajzolja körül, a füst ez esetben észak felé, tehát szerencsére a várostól távolodó irányban látható. A szárazföld felett haladó füstzászlót ez esetben is több száz kilométer hosszúságban követhetjük. Eddig hetven ház égett le, és több mint 6500 embert evakuáltak. A kár eddig 13, 6 millió dollár.

Az Aqua műhold MODIS-rendszerének felvételei augusztus 22-én és 29-én készültek.