Magas hegyre bukkantak kutatók a Jeges-tenger fenekén

Vágólapra másolva!
Egy amerikai-kanadai kutatócsoport 1152 méter magas hegyre bukkant a Jeges-tenger fenekén, mintegy 1100 kilométerre Alaszkától északra. A felfedezés további okot adhat a két országnak arra, hogy igényt tartsanak a szárzföldjüktől északra eső tengeri területekre.
Vágólapra másolva!

A két hónapos expedíció eredeti célja az volt, hogy pontosan megállapítsák, meddig nyúlik ki az észak-amerikai kontinentális talapzat északi irányban. Ez azért fontos, mert Kanada és az Egyesült Államok ezen az alapon igényt formálhat az olajban és földgázban gazdag tengerfenéki területekre. A tengerfenékből kiálló tömbre először az expedíció tagjaként egy középiskolai tanár, az amerikai Christine Hedge lett figyelmes. Később a pontos mérések megállapították, hogy egy 1152 méter magas, 19 kilométer hosszú és 38 kilométer széles hegységet találtak a tengerfenéken.

Noha az eredmények részletes kiértékelése még nem fejeződött be, az előzetes adatok azt mutatják, hogy a talapzat, s így a két ország határai az eddig gondoltnál messzebb nyúlnak - közölte Jacob Verhoef, a Natural Resources Canada nevű szervezet programigazgatója.