Vágólapra másolva!
Közel ötvenféle, az ázsiai őserdőkben honos egzotikus növény érkezik a közeljövőben a Nyíregyházi Állatparkba. A különleges pálmák, bambuszok és orchideák egy háromszáz négyzetméter területű mesterséges dzsungelt alkotnak majd az állatpark jelenleg épülő esőerdő-házában.
Vágólapra másolva!

A mintegy 3800 négyzetméteres ócenárium és esőerdőház és az úgynevezett "Tarzan ösvénye" 2010 tavaszára épül fel teljesen a mintegy 24 hektáros Nyíregyházi Állatparkban. A Zöld Piramis-nak elnevezett épület földszintjén egy félmillió literes akváriumban az Indiai-óceán élővilágát mutatják be, a medence fölötti szinten pedig egy igazi ázsiai őserdőt alakítanak ki a tervezők. A trópusi idillt barlangok, liánok, függőhidak, tavak teszik majd teljessé, az orángutánok, a krokodilok és az óriáskígyók mellett pedig számtalan egzotikus növénnyel találkozhatnak a látogatók.

A háromszáz négyzetméter területű esőerdő felső lombkoronaszintjét bambuszok és pálmák fogják képezni, az aljnövényzetbe alokáziákat, a fákra broméliákat, valamint fréziákat tervezünk telepíteni - mondta el a növények beszerzéséért felelős Krajnyák Csaba. Az őserdő érzetét összesen több mint ötven egzotikus növény, köztük a különböző orchideafajták fogják felidézni, melyek - csakúgy, mint eredeti élőhelyükön - sűrű, áthatolhatatlannak tűnő sűrű dzsungelt fognak képezni.

Az állatkertben tervezetthez hasonló állatparki őserdő csak a hollandiai Arnhemben található - mondja Krajnyák Csaba - ahol a közel négy hektáros területen a dél-amerikai őserdők növényvilágából kaphatnak ízelítőt a turisták. Így nem csoda, hogy a növények jelentős részét Hollandiából szállítják az állatparkba, a körülbelül nyolcméteres bambuszok pedig egyenesen az Ázsiából érkeznek egy rövid rotterdami kitérő után Nyíregyházára.

Mivel ezek a növények az Egyenlítő közelében, trópusi éghajlat alatt élnek, rendkívül fontos, hogy hasonló körülményeket, vagyis meleget és magas páratartalmat biztosítsanak a számukra. Erre a szállításkor is figyelni fognak az állatpark munkatársai: a trópusi növények fűtött-hűtött teherautókban utaznak majd a szabolcsi megyeszékhelyig, ahol a nagyközönség leghamarabb jövő májusban, a Zöld Piramis teljes elkészülte után csodálhatja meg őket.

A vidéki állatkertek közül a legnagyobb látogatottsággal - évente 300 ezer vendéggel - büszkélkedő nyíregyházi állatkert beruházásának értéke eléri az 1,6 milliárd forintot.