A kihalás veszélye fenyegeti a Földközi-tenger vidékén élő emlősök egy hatodát, elsősorban a természetes élőhelyeik elvesztése, valamint a mezőgazdasági- és az éghajlati változások miatt.

A genfi székhelyű Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szakértőinek 320 különböző emlősfajra kiterjedő tanulmánya szerint a vizsgált állatok 49 százaléka veszélyeztetett és ezek közül mintegy húsz faj sehol máshol a világon nem honos. A Földközi-tenger vidékén élő emlősök három százaléka az IUCN Vörös Listája szerint súlyosan veszélyeztetett- közéjük tartozik a mediterrán barátfóka (Monachus monachus) és az ibériai hiúz (Lynx pardinus) -, öt százaléka veszélyeztetett, másik nyolc százalékuk pedig a sebezhető kategóriába tartozik.

"Az elsőszámú fenyegetést az élőhelyek elpusztítása jelenti, ez a probléma a veszélyeztetett fajok 90 százalékát érinti. Nemzetközi megmozdulásra van szükség ahhoz, hogy megvédjük a kulcsfontosságú területeket és megőrizzük a természetes élőhelyeket annak érdekében, hogy ne veszítsük el a vidék gazdag biológiai sokféleségét" - mondta el az IUCN egyik szakértője, a tanulmány egyik társ-szerzője, Annabelle Cuttelod.

A veszélyeztetett fajok egy jelentős része Törökország hegyeiben, Afrika északnyugati részein, valamint a történelmi Levante-régió, vagyis a mai Szíria, Jordánia, Izrael és Libanon alkotta területen, valamint Palesztina egyes térségeiben összpontosul. A nagy növényevők közé tartozó őzek, valamint a húsevő állatfajok és a nyulak fennamradása a legkétségesebb. Ezek közül a fajok közül nyolc, köztük a nílusi víziló (Hippopotamus amphibius) és a mezopotámiai dámvad  (Dama mesopotamica) már ki is haltak a térségben.

A Vörös Lista kategóriái

 • Kipusztult (Extinct) - már az utolsó ismert példánya is elpusztult
 • Vadon kipusztult (Extinct int the wild) - a fajnak csak emberek által tartott, mesterségesen, fogságban vagy termesztésben élő egyedei léteznek
 • Súlyosan veszélyeztetett (Critically Endangered) - a kipusztulás közvetlen közelébe került, kihalófélben lévő fajok
 • Veszélyeztetett (Endangered) - fajok, amelyeket a jelenlegi tendenciák mellett természetes környezetükben már a közeli jövőben biztosan a kihalás veszélye fog fenyegetni
 • Sebezhető (Vulnerable) - fajok, amelyek a jelenlegi tendenciák mellett természetes környezetükben előreláthatólag a kihalás szélére fognak kerülni
 • Mérsékelten veszélyeztetett (Near Threatened) - potenciálisan veszélyeztetett fajok, amelyeket jelenleg nem fenyeget a kihalás veszélye, de védelem nélkül előreláthatólag a veszélyeztetett fajok közé kerülnek
 • Nem veszélyeztetett (Least Concern) - elterjedt fajok, amelyeket jelenleg nem fenyeget a kihalás veszélye
 • Adathiányos (Data Deficient) - fajok, amelyekről nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű adat

A Vörös Listán nem szereplő fajok

 • Fosszilis (Fossil) - főleg megkövült maradványokból ismert élőlények. Általában a 10 ezer évnél régebben kihalt fajok
 • Régen kihalt (Prehistoric) - a 16. század előtt kihalt fajok
 • Közönséges (Secure) vagy háziasított (Domesticated) fajok

"Hogy biztosítsuk a nagy növényevő állatok és a húsevő emlősök túlélését a Földközi-tenger térségében, helyre kell állítanunk az élőhelyeiket és a táplálék láncukat" - nyilatkozta az IUCN közleményében Helen Temple, a tanulmány másik szerzője. "Arra kell bátorítanunk az embereket, hogy fogadják el a nagyobb ragadozókat, valamint fordítsanak több figyelmet a védett területek kezelésére és a vadászatra vonatkozó jobb törvényi rendelkezésekre" - tette hozzá.

Bár a 250 szakértő közreműködésével készített tanulmány kimutatta, hogy a mediterrán térségben élő emlősök több mint egynegyedének (27 százalék) csökken, 31 százalékának stabil és mindössze 3 százalékának növekszik a populációja. A maradék 39 százalékról, így például a régió bálna- és delfinállományáról nincsenek adatok.

Az idei az első év, amikor a Földközi-tenger vidékének emlősei mind felkerültek az IUCN veszélyeztetett fajokat jegyző vörös listájára.

Forrás: http://www.iucn.org/

Ibériai hiúz (Lynx pardinus)