Nemzetközi díjat nyert egy magyar óraszerkezet

Vágólapra másolva!
Harmadik helyezést ért el újfajta óraszerkezetével Hunyadi Áron az Európai Unió által szervezett Fiatal Tudósok Versenyén. 38 ország fiatal kutatói versengtek összesen 87 projekttel a Párizsban szerdán véget ért rendezvényen.
Vágólapra másolva!

A versenyre 14 és 20 év közötti résztvevők Európából, valamint Kanadából, Kínából, Japánból, Új-Zélandról, Dél-Koreából és az Egyesült Államokból érkeztek a francia fővárosba, valamennyien nemzeteik ifjú tudós versenyeinek győztesei. A legkülönbözőbb tudományterületekről érkezett 87 pályamunkát 17 tagú nemzetközi zsűri értékelte Párizsban.

A három, egyenként 7000 euróval járó első helyezést ír, svájci és lengyel diákok kapták biológiai, illetve fizikai témájú projektjükért. A 19 éves svájci Fabian Gafner például hátramenetbe kapcsolható repülőjével nyerte el a zsűri elismerését. Az 5000 euróval járó második helyezéseket francia, máltai és spanyol fiataloknak ítélték, míg az 500 euróval járó harmadik helyezést egy-egy magyar, német és izraeli diák kapta.

Hunyadi Áron az Innovációs Szövetség által megrendezett 18. Ifjúsági Tudományos és Innovációs tehetségkutató versenyen idén elért első helyezése révén jutott ki a párizsi megmérettetésre. Munkájának tárgya egy újfajta mechanikus kar- és zsebóraszerkezet, amely a gravitáció káros hatásait képes egy másodperc töredéke alatt kompenzálni. A szerkezet látványos, az eddigi megoldásoknál lényegesen egyszerűbb, jobban működik, és gyártása költséghatékonyabb.

Forrás: kutdiak.hu

Hunyadi Áron

"Munkám másik része egy olyan időkijelzés, amely egy mechanikus szerkezet révén az analóg és a digitális kijelzés előnyeit ötvözi és a dizájn számára nyújt új lehetőségeket" - mondta el a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatója, aki az ifjú magyar tudósokat is képviseli majd az idei stockholmi Nobel-díj-átadáson.

Egy másik magyar fiatal, Kajtár Máté (Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) "Veszélyes folyadékok biztonságos tárolása a föld alatt" című pályamukájával különdíjként a szervező francia nemzeti kutatási központ különdíjával térhetett haza, amely egy szakmai tanulmányutat jelent.