Vágólapra másolva!
Váratlan fogásuk volt hétfőn a Mexikói-öbölben amerikai kutatóknak: egy 5,9 méteres óriás tintahal került a hálójukba.
Vágólapra másolva!

1954 óta - amikor a felszínen egy holtan lebegő óriás tintahalat találtak a Mississippi deltájában - ez az első alkalom, hogy a ritka fajt egészben, nem pedig ragadozók gyomrában, maradványként észlelték a Mexikói-öbölben.

Az 5,9 méter hosszú, 46,7 kilogrammos tintahalat egy az ámbráscetek (Physeter catodon) táplálkozását tanulmányozó kutatóhajó fenékhálója fogta ki július 30-án több mint 465 méter mélységben. A kétéves kutatás célja, hogy felmérjék az ámbráscetek zsákmányául szolgáló halak és tintahalak sokszínűségét és mennyiségét a térségben.

Forrás: NOAA

Az óriás tintahalat - amely a felszínre kerülve nem élte túl a hirtelen nyomásváltozást - tartósították, és további tanulmányozásra a Smithsonian Intézetbe küldték. Fényképei megtekinthetők az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Intézet (NOAA) honlapján.

Az óriás tintahal (Architeuthis dux) akár 12-15 méteres hosszúságával bolygónk második legnagyobb gerinctelen állata. Ragadozó, alapvetően halakra vadászik.

A gigantikus teremtmény ritkán fordul elő a felszín közelében, így évszázadokig mesebeli tengeri szörnynek képzelték. 300-1000 méter mélyen él, és csak 2005-ben sikerült először természetes környezetben megfigyelni egy példányt.

Ajánlat: egy még nagyobb állat, a gigantikus tintahal boncolása képekben