Vágólapra másolva!
A fejlett országokban a XXI. században születő gyerekek többségének jó esélye van arra, hogy megérje századik születésnapját - derül ki egy pénteken nyilvánosságra hozott kutatásból, amely az öregedés tendenciáit vizsgálta.
Vágólapra másolva!

Dán szakemberek szerint a XX. század óta a fejlett országokban élő emberek közel három évtizeddel élnek tovább mint a múltban. Meglepő viszont, hogy ez a trend, hacsak árnyalatnyit is, de lassulni látszik - olvasható a Lancet című tudományos folyóiratban pénteken megjelent tanulmányban, amelyben a kutatók úgy fogalmaztak, hogy az öregedés üteme visszafogható.

A James Vaupel, a német Max Planck Intézet munkatársa és dán kutatók a 2004-ben és 2005-ben az öregedéssel kapcsolatos témákban közzétett tanulmányokat vizsgáltak meg. Ezek elemzéséből kiderült, hogy a várható élettartam a legtöbb országban folyamatosan, a tudósok által korábban elképzelhetőnek tartott mértéket meghaladóan emelkedik. Például Japánban - ahol a világon a legmagasabb a várható élettartam - a nyolcvan évnél idősebb nők fele várhatóan megéri a kilencvenedik születésnapját is.

"Az egészségügyi ellátás fejlődése egyre lassítja az öregedési rátát, megingatva azt az elgondolást, hogy az ember élettartama behatárolt" - mondta David Gems, a londoni University College szakértője. Gems - aki nem vett részt a kutatásban - olyan szereket tanulmányoz, amelyek meghosszabbíthatják az egerek életét, és egy nap talán emberekre is alkalmazhatóak lesznek. "Egereken végzett laboratóriumi kísérletek kimutatták, hogy ha csak egy kicsit is sikerül lelassítani az öregedést, annak erős védelmező hatása van" - folytatta a kutató.

Míg az időseket érintő betegségek - szívmegbetegedések, rák, cukorbetegség - sora egyre bővül, addig az orvosi ellátásban elért előrelépések lehetővé teszik e korosztály számára, hogy tovább maradjon aktív. A járványszerű elhízás azonban bonyolíthatja az elgondolást, a súlyfelesleg ugyanis fogékonnyá teszi az embereket a betegségekre és növeli a halál kockázatát.

Az Egyesült Államokban például az 1982 és 2000 közötti adatok jelentős visszaesést mutattak az idős korosztály körében jelzett betegségeket illetően. A folyamat az utóbbi években azonban megfordulni látszik, ami talán az elhízás számlájára írható.