Furcsa, szarvas Tyrannosaurus került elő Ázsiából

Vágólapra másolva!
A híres rokonánál, a Tyrannosaurus rexnél kisebb termetű állat egyazon élőhelyen osztozott nagy testvérével és szintén ragadozó életmódot folytatott, áll az Amerikai Tudományos Akadémia folyóiratának (PNAS) most megjelent cikkében.
Vágólapra másolva!

Alig pár héttel az apró Raptorex kriegsteini leírása után újabb ággal gazdagodott a Tyrannosaurusok családfája. Az Alioramus altai - a Tyrannosaurus rex törékenyebb, szarvas, nyújtott orrú rokona - ugyanabban a környezetben élt, mint nagyobb unokatestvérei. Az Amerikai Természettudományi Múzeum munkatársai által most leírt, rendkívül jó állapotú ősmaradvány gazdagíthatja tudásunkat egy korábban kevéssé ismert Tyrannosaurus nemzetségről, és vizsgálatával a húsevéshez való alkalmazkodás új formáit ismerhetik meg a kutatók.

A Tyrannosaurusok két lábon járó ragadozók voltak, amelyek a kréta végén éltek (nagyjából 85 millió-65 millió éve). Napjainkban már számos csoportjuk ismert a fosszíliákból. Egyik alcsaládjukba az észak-amerikai Albertosaurus és Gorgosaurus tartozik, míg a másik - az Amerikát Ázsiával összekapcsoló - alcsaládot a Tyrannosaurus, a Tarbosaurus és az Alioramus képviseli. A T. rex és a Tarbosaurus például figyelemreméltóan hasonlítanak egymáshoz, annak ellenére, hogy különböző földrészeken éltek (előbbi Amerikában, utóbbi Ázsiában). Mindkettő ragadozó volt masszív állkapoccsal és nagy fogakkal, amelyek szét tudták morzsolni a csontokat.

Jason Brougham

Az Alioramus altai rekonstruált rajza

Az Alioramust eddig csak töredékes maradványokból ismerték, amelyeket egy orosz paleontológus írt le néhány évtizede. A szakemberek hosszú ideig vitatkoztak azon, vajon az Alioramus igazi Tyrannosaurus, ősibb rokon vagy esetleg egy fiatal Tarbosaurus maradványa. Az A. altai új példányát a Góbi-sivatagban járt amerikai expedíció találta meg még 2001-ben. Ugyanazon a helyen bukkantak rá, ahol egy Tarbosaurus fosszíliára is. Annak ellenére azonban, hogy csontváza anatómiailag hasonlít nagyobb rokonáéhoz, az A. altai fele akkora nagyságú. Rekonstruált tömege hozzávetőleg 370 kilogramm. Koponyája jelentősen különbözik a közeli rokonaiéitól. Noha ez a dinoszaurusz is húsevő volt, fogai vékonyak, a koponyán kicsi és gyenge izomtapadási helyek láthatók, és a koponyán hosszú orrnyúlvány van nyolc kis (10 centiméteres) szarvval. Ilyesmit eddig még sosem láttak Tyrannosauruson.

Az agykoponya elemzése mégis azt mutatja, hogy az új faj a Tyrannosaurusok közeli rokona. A koponya CT-vizsgálata kimutatta a Tyrannosaurusokra jellemző nagy légkamrákat, hatalmas szaglógumókat és a kis belső fület. A csont mikroelemzéséből kiderült, hogy az állat kilencéves korában pusztult el, ami azt jelenti, hogy kifejlett méretének még csak körülbelül 85 százalékát érte el.

Mark Norell, a múzeum paleontológiai részlegének vezetője elmondta, hogy az ősmaradvány egy egészen új, eddig ismeretlen testtípust képvisel a Tyrannosaurusok között. A különböző testformák valószínűleg lehetővé tették, hogy az Alioramus és a Tarbosaurus egy időben és azonos élőhelyen élhessen együtt.

Forrás: PNAS