Húsz gyönyörű mikrofotó a Nikon idei versenyének győzteseitől

Vágólapra másolva!
A Nikon cég 1974 óta rendezi meg évente nemzetközi Small World fotóversenyét. A különféle fénymikroszkópos eljárásokkal készült, káprázatos fotók a laikusok számára is szemet gyönyörködtetők. Nézze meg Ön is az idei év első húsz helyezettjének díjnyertes fotóit, a rozsdás pénzérmétől a homárpetén keresztül a stopperóra belsejéig!
Vágólapra másolva!

A mikrofotográfia a dokumentáció egyik módszere, amelynek nagy jelentősége van a tudományban vagy az iparban. A jó mikrofotók azonban egyúttal műalkotások is, amelyek kompozíciója, színvilága és tartalma továbbmutat az "egyszerű" dokumentációs fölhasználáson, és a nem szakemberek számára is esztétikai élményt nyújt.

Ezt ismerték fel a Nikon szakemberei, amikor 35 évvel ezelőtt meghirdették első Small World fotópályázatukat. Az évente megrendezett versenyre a legkülönfélébb fénymikroszkópos eljárásokkal készített képeket lehet beküldeni a világ bármely országából. Ezek közül a zsűri a képek eredetisége, információtartalma, technikai tökéletessége és a fotók által gyakorolt vizuális hatás alapján választja ki a 20 díjazott fényképet.

A 2009-ben díjazott fotók témája is rendkívül változatos: bepillanthatunk például egy stopperóra és egy mélységi magmás kőzet belsejébe, megcsodálhatunk egy különleges alakú hópelyhet, megnézhetjük, hogy fest közelről a lúdfű portokja, a csiga és a homár petéje, egy fiatal tengeri csillag, vagy éppen a kiszáradó szappanfilm áramlási mintája.

Nézze meg a képeket!

Az első díjat nyert fotó (lúdfű portoka). Fotó: Heiti Paves. Nézze meg a többi képet is!