Szellemerdő tart London felé - kép

Vágólapra másolva!
A brit főváros szívében, a Trafalgar Square-en hamarosan tíz, Afrikából hajóval ideszállított faóriást állítanak föl egy művészi alkotás részeként. A "szellemerdő" telepítésének célja, hogy felhívják a figyelmet az erdőirtás globális problémájára.
Vágólapra másolva!

November 16. és 22. között a gigantikus ghánai fák törzsei a térre látogatók számára olyan élményt nyújtanak majd, amelyben a legtöbb európainak soha nem volt még része - magyarázta a BBC-nek az ötlet gazdája, Angela Palmer, aki többször is járt Nyugat-Ghánában, hogy rátaláljon az ideális fákra.

Kilencet közülük már hajóra is tettek Afrikában, október 17-én érkeznek Londonba, a tizedik - egy denya-fa törzse és gyökérzete - valamivel később indul útnak. "A fák között 2-3 kivágott példány kapott helyet, a többi pedig természetesen elpusztult, kidőlt óriás, amelyeken még a gyökérzet egy része is látható.

A hatalmas növények valaha éppúgy 50 méteres magasságba emelkedtek, mint a téren álló Nelson admirális-szobor. Szállításuk megszervezése számos szakember és cég közös munkájának eredménye, s a favágásban még helyi törzsek varázslói is közreműködtek.

Forrás: ghostforest.org

Angela Palmer szándéka szerint a kiállított fák pozitív üzenetet is sugallnak, mert bár Ghána az elmúlt fél évszázad során erdeinek 90 százalékát elvesztette, az elmúlt időkben igyekeznek megfordítani a folyamatot, és szálaló gazdálkodással, csupán egyes kiválasztott fákat kiemelve védik a megmaradt erdőket, és igyekeznek visszafordítani a pusztulást. A változás eredménye már szemmel látható, sűrűsödik a lombkorona szint, az újulat természetes módon utat tör magának, mindez pedig egészségesebb erdőket jelent, miközben a fakitermelés érdekei sem sérülnek.

Forrás: ghostforest.org

A szellemerdő a londoni állomás után Koppenhágába utazik, érkezését a klímacsúcs kezdetéhez időzítették.