Vágólapra másolva!
A világ legtehetségesebb profi és amatőr természetfotográfusai munkájának legjavát zsűrizi évről évre a londoni Természettudományi Múzeum és a BBC Wildlife Magazine. A pályázat díjazottjai azok a felvételek, amelyek "legérzékletesebben és legeredetibb módon ragadják meg a természet valós vonásait, a soha vissza nem térő pillanatot". Idén negyvenhatodszor rendezték meg a versenyt: a Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009-re rekordszámú, 43 135 fotót neveztek 94 országból. Október 21-én a londoni Természettudományi Múzeumban rendezett ünnepségen hirdették ki a díjnyertes alkotásokat, amelyek között ismét szerepel egy magyar fotós munkája. A képeket a  szervezők bocsátották az [origo] rendelkezésére.
Vágólapra másolva!

A jaguár tekintete

Forrás: Tom Schandy / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009

Tom Schandy (Norvégia): A jaguár tekintete
A Gerald Durrell Award for Endangered Wildlife kategória győztese (a Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009 engedélyével)

© Tom Schandy / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009

A brazíliai Mato Grosso védett mocsárerdejét ma is a jaguárok uralják, az embertől háborítatlanul. Igen nehéz megpillantani őket, leginkább az iszapban hagyott lábnyomuk árulkodik jelenlétükről. A folyópartokon olykor mégis láthatók, ez a szerencse érte Tom Schandyt is, aki a Paraguay folyón lefelé haladva csónakjával három nap alatt négy jaguárt is megfigyelt. A képen látható hím megbújt a lombok között, onnan lesett prédára, talán vízidisznóra várt. Tom egy órán keresztül figyelte a ragadozót: "Tökéletesen nyugodt volt, jóllehet tudta, hogy figyeljük" - meséli Tom. Naplementekor a jaguár feltápászkodott, morgott egyet, vizeletével megjelölte a környező ágakat, majd eltűnt a sűrű erdőben.

Ajánlat: Az erdőirtás csak átmeneti jólétet hoz az Amazonasnál élőkre