Medvékkel sétáló professzor

Vágólapra másolva!
Az Észak-Amerikában honos fekete medvét sokan veszélyes fenevadnak tartják, amely akár az emberre is halálos fenyegetést jelent. Lynn Rogers professzor azonban már 43 éve sértetlenül járkál közöttük, tanulmányozza a viselkedésüket, és mindenhol fölszólal a védelmükben.
Vágólapra másolva!

A fekete medve (Ursus americanus) Észak-Amerika leggyakoribb medvefaja. A nagyjából 2 méter hosszú és 1 méteres marmagasságú emlős sokféle élőhelyen megtalálható, de leginkább az erdős részeket kedveli. Igazi téli álmot alszik vackában, és a nőstény ébredésekor - január-februárban - hozza világra rendszerint 2-3 bocsát. Elsősorban növényekkel táplálkozik, de étrendjének 10-15 százalékát állatok teszik ki. A fekete medvéről talán leggyakrabban beugró kép, amint az alaszkai folyókon fölfelé úszó-ugráló lazacokra vadászik.

Dr. Lynn Rogers, az amerikai Vadkutató Intézet (Wildlife Research Institute) és az Észak-amerikai Medveközpont igazgatója, a fekete medvék kutatásának egyik legelismertebb szaktekintélye. Az 1960-as években megkezdett munkája elején a kutató még nyugtatólövedéket használt, hogy közel kerülhessen az állatokhoz, később azonban kidolgozott egy sokkal humánusabb és eredményesebb módszert.

A professzor hasonlóképpen közeledett a medvékhez, mint ahogy Jane Goodall a csimpánzokhoz Tanzániában. Először csak csendben üldögélve tanulmányozta őket, majd egyre közelebb ment hozzájuk, ahogy fokozatosan elnyerte a bizalmukat. Végül egyes medvék még azt is megengedték neki, hogy megérintse, megsimogassa őket. Rogers munkásságáról a BBC televízió készített filmet, amelyet október 28-án mutatnak be Nagy-Britanniában. A filmből részletek láthatók a BBC internetes oldalán.

A BBC forgatócsoportja együtt járta a terepet Rogers professzorral, és neki köszönhetően sok ritka és különleges felvételt készítettek. Első ízben sikerült például vadon megörökíteniük a fekete medvék párzását.

Rogers professzor elmondása szerint a medvék közt töltött hosszú évek alatt egyszer sem támadta meg őt medve. A közhiedelemmel ellentétben a medvetámadások rendkívül ritkák, és a többségük Kanada és Alaszka félreeső vidékein történt. Az USA keleti részén mindössze három halálos medvetámadás történt az elmúlt száz évben.

Sajnos a legtöbb ember annyira fél a medvéktől, hogy amint megpillant egyet, rögtön a puskája után kap és lelövi. Ráadásul a medvékre a vadászati idény alatt hivatalosan is lehet vadászni. A professzor úgy próbálja megvédeni az általa tanulmányozott állatokat, hogy rózsaszín szalaggal jelöli meg őket. Ezt a jelet a vadászok többsége tiszteletben is tartja, de azért évente néhány példány így is áldozatul esik a megjelölt medvék közül.

Ted Oakes

June és Lynn Rogers

A film egyik szereplője egy különlegesen barátságos medve, amelyet Rogers professzor June-nak nevezett el. June hagyja a kutatónak, hogy vele sétáljon és pihenjen az erdőben. Sőt, amikor bocsai kicsit nagyobbak lettek, és kimerészkedtek az odújukból, a professzor June "jóváhagyásával" játszott a kölykökkel.

Rogers legújabb kutatásai folyamán fölfedezte, hogy a medvéket egy általában szarvasokon élősködő parazita tizedeli: a fiatal medvék elpusztulnak a fertőzéstől. Jelenleg Lynn Rogers és munkatársai azt igyekeznek kideríteni, milyen hatással van a parazita a feketemedve-állományra, mielőtt a helyzet odáig fajulna, hogy kedvenceik fölkerülnek a veszélyeztetett fajok listájára.