A fajkihalás új számai

Vágólapra másolva!
A veszélyeztetett állatok Vörös Listáján jegyzett állat- és növényfajok több mint harmadát fenyegeti a kihalás veszélye, állítja a világ legnagyobb nemzetközi természetvédelmi szervezete, amely nyilvánosságra hozta legújabb adatait.
Vágólapra másolva!

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) által kiadott, évről évre frissített Vörös Listán a világ veszélyeztetett fajai szerepelnek. A svájci székhelyű szervezet legfrissebb, keddi jelentése szerint a listán jegyzett 47 677 közül 17 291 fajt fenyeget a kihalás, amiért elsősorban az emberi tevékenység tehető felelőssé. A Vörös Lista a jelenleg ismert mintegy 1,8 millió fajnak csupán alig 3 százalékáról rendelkezik kellően részletes, tudományos információkkal, ráadásul a Földön élő fajok nagy részét tudományosan még nem térképezték föl, számukat 2-100 millióra becsülik.

A legnagyobb veszélyben az állatok közül a kétéltűek vannak: a 6285, a listán jegyzett faj közül 1895 halhat ki rövidesen. Az emlősök 21, a madarak 12, a hüllők 28, az édesvízi halak 37 százalékát, a növények 70 százalékát fenyegeti kihalás.

A Vörös Lista 5490 emlősfaja közül 79 már kihalt vagy nem él már vadon, 188 faj helyzete kritikus, azaz súlyosan veszélyeztetett, 449 veszélyeztetett, 505 sebezhető. Először került fel a listára például a Voalovo nevű rágcsáló (Voalavo antsahabensis), amely Madagaszkáron honos.

A hüllők közül 293 új faj került fel a listára, vagyis immár 1677 hüllőfajt fenyeget valamilyen fokú veszély, 469 tűnhet el végképp.

A kétéltűek közül a kihalás szélén álló 1895 fajból 39 már el is tűnt természetes élőhelyéről, 484 helyzete kritikus, 754 faj veszélyeztetett, 657 fajé pedig sebezhető. A kihalás szélén áll például a Nectophrynoides asperginis nevű varangyféle, amely csak Tanzániában, a Kihansi folyó egyik ágában él. Egy közelben működő erőmű miatt azonban elterelték a folyót, így az egykor 17 ezres populáció gyakorlatilag teljesen eltűnt.

A puhatestűek túlélési esélyei is tovább romlottak: a 2306 jegyzett faj közül 1036 van veszélyben. A kínai Jünnan (Yunnan) tartományban található édesvizekben élő csigák közül hét tűnhet el végleg - emeli ki az IUCN jelentése.

A növények helyzete is drámai: a felmért 12 151 fajból 8500 áll a kihalás szélén, 114 már el is tűnt a természetből, csak mesterséges termesztés révén maradt belőle. A kihalás szélén áll többek közt az "Az Andok királynője", vagyis a Puya raimondii broméliaféle, amely nyolcvanéves élete során mindössze egyszer hoz magvakat.

Az ENSZ jövőre lejáró millenniumi célkitűzései a fajok kihalásának jelentős visszaszorításáról nem fognak megvalósulni - szögezi le számos szervezet véleményével összhangban az IUCN jelentése.

A Vörös Lista kategóriái

  • Kipusztult (Extinct) - már az utolsó ismert példánya is elpusztult
  • Vadon kipusztult (Extinct int the wild) - a fajnak csak emberek által tartott, mesterségesen, fogságban vagy termesztésben élő egyedei léteznek
  • Súlyosan veszélyeztetett (Critically Endangered) - a kipusztulás közvetlen közelébe került, kihalófélben lévő fajok
  • Veszélyeztetett (Endangered) - fajok, amelyeket a jelenlegi tendenciák mellett természetes környezetükben már a közeli jövőben biztosan a kihalás veszélye fog fenyegetni
  • Sebezhető (Vulnerable) - fajok, amelyek a jelenlegi tendenciák mellett természetes környezetükben előreláthatólag a kihalás szélére fognak kerülni
  • Mérsékelten veszélyeztetett (Near Threatened) - potenciálisan veszélyeztetett fajok, amelyeket jelenleg nem fenyeget a kihalás veszélye, de védelem nélkül előreláthatólag a veszélyeztetett fajok közé kerülnek
  • Nem veszélyeztetett (Least Concern) - elterjedt fajok, amelyeket jelenleg nem fenyeget a kihalás veszélye
  • Adathiányos (Data Deficient) - fajok, amelyekről nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű adat

A Vörös Listán nem szereplő fajok

  • Fosszilis (Fossil) - főleg megkövült maradványokból ismert élőlények. Általában a 10 ezer évnél régebben kihalt fajok
  • Régen kihalt (Prehistoric) - a 16. század előtt kihalt fajok
  • Közönséges (Secure) vagy háziasított (Domesticated) fajok