Vágólapra másolva!
Tizenhetedik alkalommal rendezte meg Az Év Természetfotósa pályázatot a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége. Az idei versenyre 200 amatőr és profi pályázótól több mint  4000 fotó érkezett, ezek közül választotta ki a zsűri a díjnyerteseket. Ezeket és a legjobbnak ítélt 115 fotográfiát november 3-ától a Magyar Természettudományi Múzeum kiállításán láthatjuk. Nézze meg a díjnyertes képeket nálunk!
Vágólapra másolva!

12 képen a természet csodái

Az Év Természetfotósa hazánk, s egyben a kelet-közép-európai régió legjelentősebb természetfotós pályázata. Az elmúlt több mint másfél évtized során a pályázat évről évre újabb és újabb rekordokat produkált, így volt ez idén is, amikor a tavalyinál több, mintegy 200 amatőr és profi természetfotós mérte össze technikai tudását, kreativitását a többiekkel, így a zsűrinek végül több mint 4000 felvétel közül kellett kiválasztania a legjobbnak ítélt pályaműveket.

A hazai fotósélet s a természetfotózás rangos szakembereiből álló zsűri (Eifert János fotóművész, a zsűri elnöke; Dombovári Tibor fotóművész; Kármán Balázs fotóművész; Lóránt Attila fotográfus, író; Markovics Ferenc fotóművész; Radisics Milán természetfotós, riporter, a naturArt elnöke; ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország vezető szerkesztője) tizenkét kategóriában hirdetett győzteseket és helyezetteket, s emellett tíz különdíjat is odaítélt, nem szólva a legnagyobb elismerésekről: Az év természetfotója, Az év természetfotósa és Az év ifjú természetfotósa díjról.

Nemzetközi sikerek

Az Év Természetfotósa pályázat kivívta a nemzetközi fotós világ elismerését is. Az elmúlt években alig akadt olyan nemzetközi természetfotós seregszemle, amely kiállításán ne bukkanhattunk volna magyar fotográfusok képeire.

A világ alighanem legjelentősebb nemzetközi természetfotós pályázatán, a brit BBC Wildlife Magazine által kiírt Veolia Environment Wildlife Photographer of the Year megmérettetésen idén három magyar fotós is elismerésben részesült. Az "Egyéb állatok viselkedése" kategóriában Mészáros András Frissítő esőcsepp című képe győzött (a fotó a naturArt pályázatának kiállításán is a "falra került"), míg Szabó Dániel és Selmeczi Dániel (a naturArt tagjelöltje) pályaművei "Highly commended" elismerésben részesültek, s így a díjnyertes képekkel együtt láthatók a londoni Természettudományi Múzeum kiállításán.

A BBC idei díjnyertes képeiből rovatunk korábbi cikkében nézhetnek meg válogatást.

Forrás: Tom Schandy / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009

Mi a titok?

Októberben Nagy-Britannia legrangosabb természetfotós konferenciáján, a Wildscreen WildPhotos szimpóziumon a naturArt - Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke, Radisics Milán meghívott előadóként tartott előadást arról, mi lehet az oka annak, hogy hazánk természetfotósai hosszú évek óta egyre-másra hozzák el a legnagyobb nemzetközi pályázatok díjait, és nem telik el úgy év, hogy a legfontosabb megmérettetések kiállításain ne láthatnánk magyar fotográfusok képeit. Magyarország élen jár az amatőr és professzionális fotósok szervezésében, s különösen abban, hogy a szakmai szervezetek, egyesületek, klubok folyamatosan lehetőséget biztosítanak tagjaiknak a tapasztalatcserére, a tanulásra, a pályázatok révén pedig a megmérettetésre - mondta el előadásában Radisics Milán.


"A gyarapodó számú résztvevő, a növekvő érdeklődés nemcsak számokat jelent, hanem újabb és újabb neveket is. Évről évre egyre többen mennek a természetbe azért, hogy megörökítsék a csodáit, és az újsütetű természetfotósok egyre értékesebb alkotásokkal rukkolnak elő. Hisszük, hogy ebben része van a naturArt munkájának is. Különösen nagy öröm pedig számunkra, hogy egyre több kiváló fiatal fotós hívja fel magára a figyelmet - ez a tény pedig azt jelzi: van utánpótlás, így a jövőben is éppoly megkerülhetetlen lesz a világon a magyar természetfotográfia, mint ma" - foglalja össze az idei pályázat biztató tanulságait a Magyar Természetfotósok Szövetségének elnöke.

A pályázat hagyományaihoz híven a zsűri által legjobbnak ítélt pályaművekből - a díjnyertes fotográfiákkal együtt ezúttal összesen 115 képből - kiállítást rendeznek a Magyar Természettudományi Múzeumban. Szintén már hagyományosan, az [origo]-n is bemutatjuk a nyertes fotókat.

I. kategória: Kezünkben a Föld

Forrás: Daróczi Csaba/natur Art-Magyar Természetfotósok Szövetsége
1. díj: Daróczi Csaba - Parkoló

Télen éppen repülni készültünk, és amíg várakoztam a hangár mellett, észrevettem, hogy a szomszédban lévő tanyán, az állatok takarmányára rengeteg mezei veréb jár táplálkozni. A verebek a takarmánybázis és egy régi kerítés között ingáztak. Amikor megzavarta valami őket, akkor felültek a kerítésre. Tudtam, hogy erről képet fogok készíteni, de előbb - mint mindig - egy kicsit "körbejártam a témát". Így láttam meg, hogy a hangár falán kihelyezett "Parkoló"-tábla épp megfelelő hátteret fog adni a kerítésen várakozó verebeknek. A kerítés néha rogyásig volt madárral, és egyik alkalommal, amikor elrepültek, ez a néhány madár egy pillanatig ottmaradt az oszlop tetején.

2. díj: Tökölyi Csaba - Víz (Bali, Indonézia)
Szökőkút vize csobog, mélyen a felszín alá zuhan, fáklyaként lobogva a nyitott tenyér felett. Tisztelgés a víz előtt, mely minden élet alapja, és amelynek létét oly természetesnek veszünk. Pedig a világ egyes helyein már a legértékesebb elem.

3. díj: Bábonyi Miklós - Átvilágítva
A kép a Hortobágyi Nemzeti Park területén lévő lesben készült, idén tavasszal. Egy fotós barátommal vízi madarakat fotóztunk, amikor megjelent egy sirály. Eleinte csak a víz széléről figyelt minket, majd egyszer csak felszállt, és a lesünk tetején landolt. Jött-ment a les ponyvatetején, és közben a csőrével kopogtatta a ponyvát, mintha azt akarta volna közölni velünk, "tudom, hogy itt vagytok". Gyorsan objektívet cseréltem, így sikerült megörökítenem ezt az érdekes pillanatot.