Megint időjárást módosítottak Pekingben

Vágólapra másolva!
Milliók fagyoskodtak Pekingben az Időjárásmódosító Hivatal által előidézett heves havazás miatt vasárnap.
Vágólapra másolva!

A hivatal közlése szerint azért idézték elő a csapadékot, hogy enyhítsék a térséget sújtó, elhúzódó aszályt. A havazás közlekedési dugókat és baleseteket, repülőtéri fennakadásokat és áramkimaradásokat okozott, ezenkívül sokan fáztak is, mivel a fűtést még nem kapcsolták be a városban - tudósít a China Daily.

A havazást a hivatal úgy idézte elő, hogy hatalmas mennyiségű vegyszert lövetett fel a felhőrétegbe vasárnapra virradó éjjel. Másnap a városra több mint 16 millió tonna csapadék hullott; 22 éve nem havazott ilyen korán Pekingben.

A balul elsült akció heves közfelháborodást váltott ki, a hivatal tudósait az állami vezetés is elmarasztalta. "A történtek megmutatták, hogy jócskán van még mit fejleszteni azon a figyelmeztető rendszeren, amely a lakosságot tájékoztatja az országos időjárás-befolyásolási tevékenységről" - idézi a China Daily a Kínai Meteorológiai Szolgálat szóvivőjét.

A kínai állami meteorológia nemcsak a csapadék előidézésében, hanem elodázásában is jeleskedik: a kínai kommunista uralom fennállásának 60. évfordulója alkalmából október 1-jén tartott ünnepség előtt felhőoszlató vegyszereket használtak az esőfellegek elűzésére.

Kínában folyik a világ egyik legnagyobb időjárásmódosító programja. Évente hozzávetőleg 400-700 millió jüant (9-16 milliárd forintot) költenek erre, és 32 000 embert foglalkoztatnak, hogy üzemeltessék a 32 különlegesen fölszerelt repülőgépet, 7000 légvédelmi ágyút és 5000 rakétakilövőt. A kínai meteorológiai szolgálat tisztviselői szerint segítségükkel 1999 és 2006 között 250 milliárd tonnányi plusz csapadék hullott az országban. Ez az évi több mint 30 milliárd tonnányi mennyiség legalább 500 millió ember vízigényének fedezéséhez elegendő (az ország lakossága jelenleg 1,3 milliárd), de a szakemberek azt állítják, hogy 2010-re már évi 50 milliárd tonnányi plusz csapadék lehullását fogják majd előidézni.