Jókora jéghegy sodródott Ausztrália közelébe

Vágólapra másolva!
Az Antarktisz jégmezőiről szakadt le az az ötszáz méter hosszú és ötven méter magas jégtábla, amely Ausztrália közelében okozott meglepetést - jelentették csütörtökön ausztrál kutatók.
Vágólapra másolva!

A Déli-sarktól ennyire északra ritkán bukkan fel akkora jégtömb, amekkorát a Tasmániától 1500 kilométerrel délkeletre fekvő Macquarie-szigeten dolgozó ausztrál sarkkutatók fedeztek fel. A jéghegyet november 12-én, csütörtökön pillantották meg először, a sziget partjaitól nyolc kilométeres távolságban.

Forrás: Australian Antarctic Division

A jéghegy az Australian Antarctic Division munkatársának felvételén

Az elsodródott jéghegy feltehetően azok közül a hatalmas jégtömbök közül való, amelyek 2002-től kezdődően szakadtak le az antarktiszi Ross-jégmezőről - vélekednek a szakemberek. (Az antarktiszi selfjégmezők történetében az utóbbi 30 év legnagyobb eseménye volt, amikor a 3250 négyzetkilométer területű és mintegy 220 méter vastag Larsen-B jégself összeomlott, majd több ezer kisebb tömbre darabolódva eltávolodott a kontinenstől.) Idén március 25-én egy újabb, 415 négyzetkilométer területű jégmező szakadt le az Antarktiszról, amely évszázadok, de akár másfél ezer éve lehetett az úgynevezett Wilkins-jégself peremén. Az ismétlődő jégleszakadás a szakemberek szerint a déli-sarkvidéki felmelegedés következménye.

Forrás: NASA, MODIS

A 2002-es jégmező-leszakadás

Meglehetősen szokatlan, hogy a melegebb vizeken ennyire északra sodródjon egy jéghegy - kommentálta a mostani eseményt Neal Young ausztrál glaciológus, aki munkatársaival együtt úgy gondolja, észak felé haladva a tömb rövid időn belül minden bizonnyal darabokra hasad, és elolvad. Mindazonáltal figyelmeztetett rá, hogy mielőtt végleg eltűnne, folyamatos veszélyt jelent a körzetben folyó hajózásra.

Forrás: [origo]

Az alig 128 négyzetkilométeres Macquarie egyik partszakasza