Vágólapra másolva!
A műholdas megfigyelések és a legmodernebb regionális atmoszféramodellek egymástól függetlenül megerősítették, hogy Grönland egyre gyorsabban veszti el jégtakaróját. Az eredmények a Science legújabb számában jelentek meg.
Vágólapra másolva!

Grönland nagyjából 11 700 éve kialakult jégtakarója jelenleg 1,71 millió négyzetkilométeres területet borít. Átlagos vastagsága 2 kilométer és a part felé vékonyodik, de a legvastagabb részeken eléri a 3 kilométert is. Ennek a hatalmas jégtömegnek az elolvadása 7 méterrel növelné meg a tenger szintjét, de még egy jóval kisebb tengerszint-emelkedés is elöntené a jelentősebb tengerparti városokat, és emberek százmillióit űzné el otthonaikból - figyelmeztetnek a szakemberek.

Steve Morgan

Helikopter a Helheim-gleccser előtt

Grönland jégtakarójának jelenlegi olvadási üteméről több, eltérő becslés készült. Most a jégtakaró zsugorodásának két, egymástól független kiszámítási módszerével Michiel van den Broeke és munkatársai a hollandiai Utrechti Egyetemről meghatározták, hogy a jég 2000 és 2008 között mintegy 1500 gigatonnát, azaz 1500 milliárd tonnát vesztett tömegéből (1 gigatonna 1 köbkilométer víz tömege). Ez a felolvadt víztömeg évente átlagosan 0,46 milliméterrel növelte a tengerszintet. A 2006-2008 közötti növekedési ráta azonban sokkal magasabb, évi 0,75 milliméter volt.

IMAU, Utrecht University

A jégmező széle Nyugat-Grönlandon

A kutatók által alkalmazott két módszer egyike a jégmozgás modellszámításokkal kombinált megfigyeléseire támaszkodott, a másik pedig a GRACE műholdak által készített gravitációs méréseken alapult, és mindkettő egymással összeegyeztethető eredményeket adott.

A megközelítési módok kombinálása azt is lehetővé tette a kutatók számára, hogy meghatározzák, milyen mértékben okozzák a jégveszteséget a felszíni folyamatok, amilyen az olvadás és az újra megfagyás, illetve mennyiben köszönhető ez a jégtakaró mozgásának. A jégtömegcsökkenésnek ez a két fő útvonala, és az eredmények arra utalnak, hogy mindkettő egyaránt fontos szerepet játszik.

IMAU, Utrecht University

Automata időjárásmegfigyelő állomás a nyugat-grönlandi jégtábla szélén

Forrás: Science/AAAS