Hordozható agyhűtő eszközt teszteltek

Vágólapra másolva!
Ha az agy nem kap vért, gyorsan, percek múlva megindul az idegszövet károsodása, ami sokszor visszafordíthatatlan. Ez lehet például szívinfarktus vagy agyvérzés következménye.
Vágólapra másolva!

Ha nem sikerül újraindítani a keringést, akkor a szervezet hűtése segíthet: ha az agy hőmérséklete átmenetileg 33 Celsius-fok környékére esik, akkor ez megelőzheti az idegrendszer nagyobb mérvű pusztulását.

A BeneChill nevű cég 2004 óta fejleszt olyan technológiákat, amelyek gyorsan és komoly beavatkozás nélkül képesek lehűteni a pácienst. Az egyik ilyen eszköz kórházon kívüli alkalmazásra készült: a körülbelül hátizsák méretű, hordozható, elemekről működtethető szerkezet vész esetén túlhűtött párát áramoltat az orrba.

Az eddigi tesztekről az American Heart Association éves közgyűlésén számoltak be november 15-én. A 200 ember bevonásával készült tanulmány alapján az eszköz biztonságos. A hatékonyságát további próbák során vizsgálják, az eddigiek alapján a hűtést is kapott páciensek 47%-a élte túl az infarktust, szemben a hűtést nem kapott csoport 31%-ával. Az hűtést kapott túlélők 37%-a jó idegrendszeri állapotban maradt, szemben a másik csoport túlélőinek 21%-ával. Az eszköz Európában 2010-ben kerül piacra.