Ritka madárvendéget fotóztak Tatán

Vágólapra másolva!
Ritka vendég érkezett a tatai Öreg-tóra. A napokban látott kis lilik globálisan veszélyeztetett, hazánkban fokozottan védett, rendkívül ritka faj.
Vágólapra másolva!

A kis lilik (Anser erythropus) pénzben kifejezett értéke 1 millió forint. Hazánkban legnagyobb számban a Hortobágyon fordul elő a vonulási időszakban. Nagyobb része a skandináv populációból érkezik hozzánk, míg a többi helyen megfigyelt madarak Észak-Oroszországból húzódnak a Kárpát-medencébe a téli időszakban.

Forrás: Csonka Péter/MME

(A felvételt a Magyar Madártani Egyesület bocsátotta rendelkezésünkre)

A kis lilik védelmében több európai ország is aktívan részt vesz, 2008-ig a Hortobágyi Nemzeti Park uniós támogatású LIFE projekt keretében igyekezett megfelelő és védett táplálkozó és éjszakázó helyeket kialakítani a faj számára.

A vonuló madarak egyik legnagyobb hazai pihenőhelye a tatai Öreg-tó, ahol a madarászok évről évre Vadlúd Sokadalom néven szerveznek ilyenkor programokat. A szakemberek híradásai szerint a kis lilik mellett a tavon jelenleg vörösnyakú lúd, apáca lúd, kanadai lúd és havasi partfutó is látható. A madarak többségét nagy lilikek és vetési ludak teszik ki, számuk meghaladja a 17 ezret, a gémek és kócsagok száma is több százra tehető. A tó körül éjszakázó vetési varjak is közel 12 ezren vannak már.