Vágólapra másolva!
Egy 83 éve történt rendszertani besorolási tévedés miatt jutott csaknem a kihalás szélére a legnagyobb európai rájafaj - közölték szerdán francia kutatók.
Vágólapra másolva!

A 19. században a tudósok az egykor gyakori európai ráják két faját határozták meg Dipturus intermedia és Dipturus flossada tudományos elnevezésekkel. 1926-ban azonban egy befolyásos tanulmány azt állította, hogy a két faj valójában egy és ugyanaz, ezért az új nevet kapott (Dipturus batis).

Azóta az európai tengerek rájaállománya alaposan megcsappant a kereskedelmi halászat következtében, melyből Franciaország 60 százalékban részesedik.

Samuel Inglesias, a francia Természettörténeti Múzeum munkatársa és kollégái DNS-elemzéssel és számos külsődleges jegy vizsgálatával derítették ki, hogy a szóban forgó ráják az eredeti rendszertani besorolásnak megfelelően valójában két fajt alkotnak, amit az is bizonyít, hogy míg a ráják általában 1,40 méteresek, egyes példányok kétszer ekkorára nőnek. Bár mindkét faj veszélyeztetett, a nagyobbikat (Dipturus intermedia) közvetlenül fenyegeti a kihalás a túlzott lehalászás miatt.

A kutatásvezető a szerdán közzétett tanulmányban felhívja a figyelmet annak fontosságára, hogy számba vegyék az európai vizek rájafajait. Különösen fontosnak nevezte a nagyobbik rájafaj saját státuszának elismerését és az ennek megfelelő védelmét, nehogy teljesen kivesszen az európai tengerekből.