HIV: elmélet a körülmetélés védő hatására

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók a nyílt hozzáférésű PLoS Medicine folyóiratban tettek közzé egy lehetséges magyarázatot arra, vajon miért csökkenti a körülmetélés a HIV kockázatát.
Vágólapra másolva!

Két, Ugandában végzett klinikai vizsgálat eredményeiből az derült ki, hogy a körülmetélés nagyjából 60 százalékkal csökkentette a férfiak HIV-fertőzésének kockázatát. A klinikai vizsgálatokba több mint 5000 vidéken élő férfit vontak be. Ron Gray, a Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health kutatója és munkatársai azt kívánták kideríteni, mi lehet ennek a jelentős csökkenésnek az oka.

A különféle sebesedéssel járó megbetegedések - amilyen például a herpesz - arányát egyértelműen csökkenti a körülmetélés. A kutatók azt vizsgálták, van-e összefüggés a körülmetélteknél kevesebb genitális herpeszt okozó HSV-2 fertőzés (illetve bármely okból bekövetkező genitális fekély), valamint a HIV-fertőzés kockázatának csökkenése között.

Azt tapasztalták, hogy a fekélyes megbetegedések előfordulásának csökkenése csak mintegy 10 százalékban járul hozzá a körülmetélés védő hatásához. A kutatók szerint a körülmetélteknél előforduló kevesebb HIV-fertőzéstúlnyomó részt a fertőzésre fogékony előbőr eltávolításának köszönhető, mert az előbőr nagy számban tartalmazza a HIV célsejtjeit.