Lakóparkok a tengerben - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Őszi időjárásunkba szeretnénk további melegséget vinni, amikor bemutatjuk a különleges építményeiről híres turistaparadicsomot, Dubajt, ahol a mesterséges szigetekkel megnövelt homokos tengerparton ilyenkor is 20-30 Celsius-fokot mérnek.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában találhatók a modern kori építészet legmerészebb, rekordokat döntögető vívmányai. Ilyen például a világ első 7 csillagos, mesterséges szigetre épült szállodája, a Burdzs el-Arab, amely a legnagyobb magasságot elérő hotel is egyben (321 méter). 1999. december 1-jén nyitotta meg kapuit kizárólag a vastag pénztárcájú turisták számára, hiszen a legolcsóbb szobát is 1000 dollárért kínálják.

Hat évvel később, 2005-ben készült el a Perzsa-öböl aljából kiemelt, nagy erejű szivattyúkkal a helyükre "fújt" homokból, valamint kőből épített pálma alakú sziget, a Palm Dzsumeira. A "pálma levelein" szállodák és luxusvillák sorakoznak, amelyeket hullámtörő gátak védenek. A terület kihasználtságát jellemzi, hogy a 2 kilométeres "pálmalevélen" egy házsor 71 épületből áll.

Forrás: ELTE

A Dzsumeirát a Palm Dzsebel Ali, a The Worldnek elkeresztelt 300 mesterséges szigetből álló, Földet ábrázoló szigetcsoport, majd a még építés alatt álló Palm Deira követte. Az építés folyamatát bemutató képsorozatunk a Palm Dzsumeira és a The World növekedését mutatja be. Meg kell említenünk még a világ legmagasabb felhőkarcolójának (818 m) szánt Burdzs Dubajt, amely a tervek szerint 2010 januárjában nyitja meg kapuit.

Forrás: ELTE

A műholdkép-sorozat 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 és 2008-ban készült a NASA ASTER műszerével

Hogy az egész építkezés előzményeiről is megtudjunk valamit, körülbelül 50 évet kell visszautaznunk az időben, amikor Dubaj folyójának kikotrásával komoly kereskedelmi szerephez jutott a város. Ezután 20 évvel, 1971-ben a régió emirátusainak összefogásával megalapították az Egyesült Arab Emírséget, s a kőolajból befolyó bevételt a turizmus fejlesztésére fordították. Később, amikor jelmondatuk - a széleskörű szolgáltatásra célzó - "Mindent egy helyen!" kezdett valóra válni, már nem az olaj, hanem a turisták tömkelege volt anyagi jólétük legfőbb forrása.

Kovács Gábor (ELTE)