Nézzen és fogjon holdkőzetet az ELTE-n!

2009.11.27. 9:21

A másfél évtizede hazánkba érkezett holdkőzeteket tekinthetik meg az érdeklődők az ELTE-n. A kőzetek hosszú évek óta segítik az egyetemi oktatást. 2009. november 27-én, pénteken 13 órától a nagyközönség is megtekintheti a kőzetminták egy részét.

1969. november 18-án szállt le a Holdra az Apollo-12 holdexpedíció Intrepid holdkomja Pete Conrad és Alan Bean űrhajósokkal. 31 és fél órás holdi tartózkodás után 34 kilogramm holdkőzettel tértek vissza a holdkomphoz. A leszállóhely közelében meglátogatták a Surveyor-3 robotszondát is, amelyet 1967-ben küldtek föl a Holdra. Ennek a Földre visszahozott kamerájában utólag életképes baktériumspórákat találtak, amelyek túlélték az űr- és holdbéli viszonyokat.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kara (ELTE TTK) 1993-ban kötötte meg az első Nemzetközi Holdi Kőzetminta Kölcsönzési Egyezményt a NASA Lyndon B. Johnson Űrközponttal. Az egyetem 1994 márciusában kapta meg először a kölcsönzött mintákat, és 15 éve rendszeresen megújítja ezt az egyezményt. Az ELTE TTK-n a NASA holdi kőzetminta készletét oktatási és kutatási célokra használják föl.

Az ELTE Természettudományi Karán 2009. november 27-én, pénteken 13 órától 15 óráig a nagyközönség is megtekintheti a kőzetminták egy részét.

ForrA!s: ELTE, KAVAoCS

Néhány vékonycsiszolat (balra) és kézipéldány (jobbra) a gyűjteményből

A rendezvény ingyenes, az egyetemen kívülről is szívesen fogadnak diákokat és érdeklődőket is.

Helyszín:

ELTE TTK Lágymányosi Kampusz
1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/a.
Ortvay term (északi tömb, földszint)
2009. november 27. 13-15 óra

Szervezők:

  • TTK Fizikai Intézet és Földrajz- és Földtudományi Intézet,
  • Anyagfizikai Tanszék
  • Planetológia Műhely
  • MTA Geonómiai Tudományos Bizottság és Planetológiai Albizottság