Vágólapra másolva!
Szokatlan megjelenésű, spirális alakzat mutatkozott Norvégia felett hétfőn este. A jelenséget feltehetőleg egy hibásan működő orosz hordozórakétából kibocsátott anyag okozta.
Vágólapra másolva!

December 9-én este, helyi időben 7.50 és 8.00 között egy Norvégia feletti hatalmas spirál megfigyeléséről érkeztek beszámolók. A világító alakzatról fotók is készültek. Az észak-európai országban nem ritka tünemény a sarki fény az égen - ez azonban másként festett.

ForrA!s: Jan Petter Jorgensen

A Norvégia felett megfigyelt spirális képződmény (fotó: Jan Petter Jorgensen)

Sokan nem vették komolyan a bejelentést és a fényképeket. A sajátos alakzat belső része ugyanis élesebbnek, kontúrosabbnak mutatkozott a fotókon, mint az az éjszakai égről készített képeknél jellemző - ezért felmerült, hogy a jelenség egy számítógép képernyőjén "született".

A beszámolók alapján a furcsa alakzat egy zöldes csóva formájában indult, amelynek egyik végén egy fehéres, spirális képződmény jelent meg, amely egyre nagyobbra növekedett. A hírügynökségek jelentései alapján a Bulava ICBM jelű orosz rakéta hibás startja lehet felelős a jelenségért, amelyet egy tengeralattjáróról indítottak. A berendezés emelkedés közben pörögni kezdett, és az ekkor kibocsátott üzemanyag hozta létre a spirális alakzatot.

Forrás: Space.com

A furcsa jelenségről több nagy űrkutatási hírportál, például a Space.com is beszámolt

További információk az eseményről magyar nyelven, további filmekkel itt.