Mit látnánk egy Földet veszélyeztető kisbolygóról?

Vágólapra másolva!
2029. április 13-án az Apophis kisbolygó mindössze 29 ezer kilométernyi távolságra lesz a Föld felszínétől. A közeli találkozóról látványos animáció készült, amely azt mutatja, mit látnánk a kisbolygóról.
Vágólapra másolva!

Az Apophis nevű kisbolygó gyakran szerepelt a médiában az elmúlt években. 2004 decemberében, az akkor rendelkezésre álló észlelések alapján ugyanis 2,7% esélyt adtak arra a csillagászok, hogy az objektum 2029-ben eltalálja bolygónkat. A 250-300 méteres égitest nem robbanna fel a légkörben, hanem elérné a felszínt, hatalmas krátert létrehozva - tengerben landolva pedig nagy szökőárat indítva el.

Később az újabb megfigyelések alapján pontosították a pályát, és kiderült, hogy nincs veszély: bár az égitest közel halad majd el mellettünk, nem találja el bolygónkat. A számítások azonban egy további lehetőséget is nyitva hagytak. Kiderült, hogy ha az Apophis éppen egy adott távolságra halad el bolygónk mellett, az ekkor elszenvedett pályaváltozás miatt 2036. április 13-án mégis eltalálhatja a Földet - azonban a későbbi adatok ennek lehetőségét is minimalizálták.

Jelenleg tehát úgy fest, az égitest több alkalommal is igen közel, mégis biztonságos távolságban halad el mellettünk. Egy-egy ilyen közelítés a kisbolygó felszínéről nézve lenne látványos. Ezt érzékelteti az alábbi animáció, amelyet a Sugárhajtómű Laboratóriumban (JPL) készítettek.

A Wired.com honlapján megtekinthető videó úgy mutatja a 2029. április 13-i eseményeket, mintha a kisbolygó felszínén állnánk.