1970-es levegőt adott le egy búvár

Vágólapra másolva!
Egy hetvenhat éves könnyűbúvárnak köszönhetően új levegőmintákkal gazdagodott az ausztráliai Melbourne tenger- és légkörkutató központjának (CSIRO) archívuma. Az 1968-ban megtöltött és utoljára 1970-ben használt palack nyolc évvel régebbi levegőmintákat tartalmaz, mint amilyen mérési adatokkal a kutatók eddig rendelkeztek.
Vágólapra másolva!

A légkör korábbi összetételére vonatkozó legtöbb adatunk a jégbe zárt levegőbuborékok elemzéséből származik, a légkörből közvetlenül vett mintákat ugyanis csak néhány évtizede kezdtek el gyűjteni a szakemberek. A tasmániai Cape Grim légkörkutató állomás legrégebbi levegőadatai is csak 1978-ig nyúlnak vissza, így a déli félteke légkörének ennél korábbi összetételére vonatkozó adatokat is csak ezekkel lehetett eddig összevetni.

A könnyűbúvár adománya ezt az időszakot bővíti ki nyolc évvel, hiszen a palackot 1968-ban töltötték meg, és a búvár 1970-ben használta utoljára. "A palackból vett levegő elemzése nem jelentett nagy meglepetést, hiszen nagyjából ezeket az adatokat vártuk. A minta azonban nagyon hasznos abból a szempontból, hogy ellenőrizni lehet vele azoknak a számításoknak az eredményeit, amelyeket eddig a jégbe zárt légbuborékok adataival végeztünk" - mondta az ABC hírportálnak Dr. Paul Fraser, a CSIRO munkatársa.

"Általában nem dobok ki dolgokat, és amikor meghallottam, hogy a CSIRO archívumának legrégebbi mintái 1978-ból valók, gondoltam, vihetek nekik ennél régebbi levegőt is" - mondta a palack korábbi tulajdonosa, John Allport.

A búvárpalackban található levegő nyomokban hajtógáz- és hűtőanyag-maradványokat, valamint alumíniumkohókból származó szennyezőanyagokat is tartalmazott. "A szennyezések ellenére még így is igen tiszta levegőmintáról beszélhetünk, hiszen a palackot a tengerparton töltötték meg levegővel, nem egy magas légszennyezettségű város közepén. Így kellően tiszta mintáról van szó ahhoz, hogy használni tudjuk a levegőben 1970 körül előforduló szén-dioxid-, metán- és nitrogén-oxid-koncentrációk közvetlen méréséhez" - tette hozzá Fraser.