Kipróbálták a jövő mozdonyát - képes beszámoló

2010.01.11. 9:28

Nem mindennapi élmény egy speciális tesztpályán, óránként száz kilométeres sebességgel megtenni néhány kört egy több mint 80 tonnás ultramodern, LCD képernyőkkel telezsúfolt kabinbelsejű villanymozdonnyal, amelyből jelenleg egyetlen példány létezik. A németországi Wildenrathban található, vasúti járművek tesztelésére szolgáló központban kipróbálhattuk a négy különböző áramrendszer alatt is üzemelni képes, a jövő mozdonyának kikiáltott francia Prima II-est, mely szó szerint nem ismer határokat.

Bár francia mozdonyról van szó, ezúttal Németországba kellett utaznia annak, aki menet közben is látni kívánta a legújabb európai fejlesztésű villanymozdonyt, a Prima II-est. A Köln közelében található wildenrathi tesztközpont ugyanis a csehországi Velim mellett a másik olyan speciális létesítmény kontinensünkön, amely lehetővé teszi a négy áramrendszerű vontatójárművek teljeskörű tesztelését, és a kapott irdatlan mennyiségű adathalmaz folyamatos kiértékelését.

Idén júniusban jelentette be a francia ALSTOM, hogy elkészült egy új, kétáramnemű, négy különböző áramrendszer alatt is üzemelni képes nagyteljesítményű villanymozdonnyal, mely a Prima II nevet kapta. A 86 tonnás, teher- és személyszállító szerelvények vontatására egyaránt alkalmas jármű maximális teljesítménye 6400 kW.

A nem csupán esztétikus, de rendkívül áramvonalas karosszéria alatt igazi őserő rejtőzik, mely az indulást követően játszi könnyedséggel mozdította meg a közel kéttucatnyi, négytengelyes vagonokból álló, ballasztsúlyokkal nehezített szerelvényt. A gyorsulásra sem lehetett panasz, szépen egyenletesen kúszott fel a digitális sebességmérő virtuális mutatója a négy nagyméretű LCD képernyő egyikén.

A klimatizált, ergonomikusan megtervezett vezérállásba ugyanis a 21-ik századi modern irányítástechnika minden kellékét beépítették, a kijelzők és az érintőpados billentyűzet mellett például apró joystick-ok segítik a mozdonyvezető munkáját. Egyedül talán a géptérből behallatszó zaj zavarta kissé a futurisztikus high tech idillt, a gyártó cég mérnökeinek elmondása szerint azonban ez egy prototípus esetén még nem olyan nagy probléma, a szériagyártásban készülő példányok majd jobb zajszigetelő válaszfalat kapnak. 

Forrás: ALSTOM

Hagyományos műszerek helyett LCD képernyők uralják a műszerfalat

A wildenrathi tesztközpont

A németországi tesztpályán akár non-stop róhatják köreiket a különböző vasúti járművek, legyen szó motorkocsiról vagy mozdonyról. A fejlett informatikai és diagnosztikai rendszerekkel felszerelt, javítóműhelyekkel ellátott központot két, egy hosszabb és egy rövidebb ovális pálya veszi körül, ahol nagy sebességű próbamenetek lebonyolítására is van lehetőség.

Forrás: Alstom


Az egyik vezérállás jelenleg kizárólag tesztelésre és az adatok folyamatos ellenőrzésére szolgál, itt általában két mérnök foglal helyet, akik diagnosztikai eszközeik és hordozható számítógépeik segítségével figyelik a vasparipa minden rezdülését. Kérdéseinkre válaszolva az ALSTOM szakemberei elmondták, hogy 2010 februárjáig maradnak Németországban, addig gyakorlatilag folyamatosan tesztelik az új mozdonyt, a kapott adatokat pedig kiértékelik és megteszik az esetleg szükséges módosító javaslataikat, hogy a második prototípus még kiforrottabb legyen.

Moduláris felépítés

A géptérbe lépve a valóságban is láthattuk, mit jelent itt a moduláris felépítés. A különböző eszközök és rendszerek elhelyezésére szolgáló "szekrények" ugyanis katonás rendben, egymástól jól elkülöníthetően álltak egymás mellett. Ezek kiszerelése és cseréje akár javítási, akár modernizálási célzattal egyszerűbb feladat, mint a régebbi mozdonyoknál. Éppen ez a Prima II-es fejlesztési elveinek egyik legfontosabb eleme, a hosszú életciklusra tervezett járműveket ugyanis pályafutásuk alatt több alkalommal is fel lehet újítani, át lehet konfigurálni a külső elemek lényegi megbontása nélkül. Meglepve láttam, hogy egyes tárolórekeszek jelenleg még teljesen üresek, a mérnökök elmondása szerint ezeket a megrendelők a saját országaikban szükséges egyedi biztonsági és elektronikai rendszereikkel "lakhatják" majd be.

Forrás: ALSTOM

A Prima II-es mozdony moduláris felépítését mutatja be ez az ábra

A tervezők szerint ugyanis a következő négy évtizedre tervezett mozdony esetében leginkább olyan "platform" megoldásokra van szükség, melyekre az egyedi rendszereket ráültetve sokoldalúan variálható mozdonycsalád jöhet létre. A Prima II-es program műszaki vezetője a tesztet követő előadásában elmondta, hogy a biztonságra különösen nagy hangsúlyt fektettek a tervezés során, a gondosan kialakított gyűrődési és energiaelnyelő zónáknak köszönhetően a mozdony "töréstesztje" kiváló.  

Új kihívások, új mozdonyok

A vasúti vontatási igények átalakulóban vannak, részben a megváltozott gazdasági helyzet, másrészt - főleg Európában - az integrációs törekvések miatt. A nagy nemzeti vasúttársaságok mellett ugyanis teret nyernek a magánvasúti cégek, melyek leginkább a teherfuvarozásban tesznek szert egyre nagyobb piaci részesedésre. Ezek a cégek pedig a régebbi, innen-onnan összevásárolt és felújított mozdonyok mellett új vontatójárművekre is igényt tartanak. Ráadásul a korszerű, határokon átnyúló komplex szolgáltatás jellegéből fakadóan leginkább olyan villanymozdonyokat keresnek, melyek megállás, tehát időveszteség nélkül képesek átrobogni gyakorlatilag az egész kontinensen.

Európában a különböző országok a nagyvasúti villamosítás során eltérő műszaki megoldásokat választottak, ezért alakulhatott ki a két alapvető áramnem, az egyenáramú és a váltóáramú rendszerek alatt többféle alrendszer. Jelenleg a legelterjedtebb váltóáramú rendszer a 25kV 50Hz és 15 kV 16,7 Hz, míg egyenáram alatt a 3 kV illetve 1,5 kV. Ezek a paraméterek meghatározzák, hogy az adott, villamos energiával működtetett vontatójárművek mely rendszerekben tudnak üzemelni. Az olyan korszerű mozdonyok, mint a Prima II-es, mind a négy rendszerben képes vonatokat továbbítani.A határokon átívelő vasúti közlekedés egyik alappillére, hogy a járművek képesek legyenek a különböző jelző- és biztosítóberendezési rendszerekkel együttműködni. Ezek legfontosabb feladata, hogy kontroll alatt tartsák a szerelvények mozgását, és szükség esetén azt automatikusan meg tudják azt állítani. Jelenleg több mint húsz különböző rendszert használnak a kontinensen, ez az egyik legnagyobb akadálya a határokon átnyúló zavartalan közlekedésnek. Ezt a problémát oldja meg a Prima II-es mozdonyba is beépített ETCS rendszer (European Train Control System - Egységes Európai Vonatbefolyásoló Rendszer).

Prima II - az új generáció

Forrás: ALSTOM

A Prima II-es mozdony jellegzetes külső formajegyei jól illeszkednek a francia ipari formatervezés jelenlegi trendjéhez

A most látott első és jelenleg egyetlen példányt tehervonatok továbbítására optimalizálták, maximális sebessége 140 km/h, azonban a várhatóan jövő év őszére elkészülő második prototípus akár 200 km/h sebesség elérésére is képes lesz. Karbantartási és üzemeltetési szempontból is jelentős előrelépést várnak a tervezők az új lokomotívtól, melyet nem titkoltan a Bombardier Traxx és a Siemens EuroSprinter mozdonycsaládok méltó ellenfelének szánnak a franciák. 

A tesztidőszak lezárása 2010-ben várható, ezt követően 2011-ben indulhat meg a szériagyártás. Marokkó és Kína már rendelt Prima II-es mozdonyokat, de a gyártó reményei szerint Európában is sikeres lesz az új vontatójármű. Talán nem meglepő, hogy az egyik előadásban számos közép- és kelet-európai, értékesítési szempontból potenciális célországnak tekinthető állam zászlója között felfedezhettük a magyar trikolórt is. Ezzel összefüggésben a jövőben az új mozdony hazánkba is ellátogat majd, hiszen meg kell szereznie a szükséges hatósági engedélyeket, hogy használhassa a magyar pályákat, illetve néhány mozdonyvezető honfitársunk hamarosan ki is próbálhatja a jövő vasparipáját.

Forrás: ALSTOM

A Prima II-es mozdonyok Franciaországban, az Alstom belforti üzemében készülnek

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK