Izgalmas a férfiaknak az ovuláló nők illata

Vágólapra másolva!
A nők évente sokmilliárd dollárt költenek különleges illatszerekre, hogy elcsábítsák a férfiakat. Egy új kutatási eredmény szerint azonban a férfiak érdeklődését a saját természetes illatukkal keltik fel leginkább, főképp akkor, amikor fogamzóképesek.
Vágólapra másolva!

Régóta ismert, hogy a szagok kiemelkedő szerepet játszanak az állatok párzási viselkedésében. Az állatokon végzett vizsgálatok kimutatták, hogy a hím tesztoszteronszintjét befolyásolják a nőstények által kibocsátott szagjelek, különösképpen ovuláció idején, amikor fogamzóképesek.

Két amerikai pszichológus, Saul L. Miller és Jon K. Maner a Florida Állami Egyetemről megvizsgálta, vajon ugyanez a helyzet az emberek esetében is. Két tanulmányban nőket kértek fel, hogy viseljenek egy-egy pólót három éjszakán át a menstruációs ciklusuk különböző szakaszaiban. Ezután férfi önkéntesekkel szagoltatták meg a pólókat. Néhány önkéntessel kontrollként viseletlen pólókat szagoltattak.

A férfiaktól szagolás előtt és után nyálmintát vettek a tesztoszteronszint meghatározásához. Az eredmények megfeleltek a várakozásnak. Az ovuláló nők által viselt pólót szagoló férfiakban emelkedett legjobban a tesztoszteron szintje. Ráadásul az önkéntesek ezeknek a pólóknak a szagát találták a legkellemesebbnek.

A kutatók szerint ez az első olyan vizsgálat, amely közvetlen bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a nők ovulációjának szagjelei befolyásolják a férfiak biológiai válaszát.