Új bizonyíték a magzatok memóriájára

Vágólapra másolva!
Mikortól emlékezünk a velünk történő dolgokra? Igaz ugyan, hogy a legtöbben egyáltalán nem vagyunk képesek még a csecsemőkorunkra sem visszaemlékezni, rövid távú memóriája azonban már a magzatoknak is van - írják a holland Maastricht Egyetem kutatói.
Vágólapra másolva!

A Child Development című folyóiratban megjelent tanulmány szerint rövid távú memóriával már a 30-38 hetes magzatok is rendelkeznek. J. G. Nijhuis és munkatársai egy egyszerű vizsgálatból vonták le ezt a következtetést: 93 várandós nő hasához érintettek egy enyhén vibráló eszközt, majd megfigyelték a magzatok reakcióit. A babák nem ítélték veszélyesnek a hangforrást: nem mozgolódtak és a szívverésük sem gyorsult fel (a tanulási képesség ezen fajtáját a pszichológusok hozzászokásnak - habituációnak - nevezik.) Mikor tíz perccel később ismét az anyák hasához illesztették a készüléket, a kutatók akkor sem tapasztaltak semmilyen nyugtalanságra utaló változást.

A szakemberek szerint az utóbbi megfigyelés alapján akár azt is mondhatjuk, hogy a magzatok ebben a korban már rendelkeznek rövid távú memóriával - írja a Scientific American. "Mi is hozzászokunk például a metróállomások zajához, vagyis megtanuljuk, hogy az ott hallható zajok nem veszélyesek a számunkra. Ugyanez történt a vizsgált magzatokkal is, amit mi a rövid távú emlékezet jeleként értékeltünk" - mondta Nijhuis.

Ezt a következtetést az is megerősítette, hogy a 34 hetes magzatok négy héttel később is emlékeztek a vibráló hangra, vagyis ekkor sem mutatták a nyugtalanság semmilyen jelét. "A tanulmány eredményei egyértelműen arra utalnak, hogy a 30 hetes magzatok agya rövid távon már képes eltárolni bizonyos emlékeket, lehet azonban, hogy hosszabb távon elraktározódó emléknyomokkal is rendelkeznek" - tette hozzá Rahil Briggs, az Albert Einstein College of Medicine professzora.

A magzati habituációnak egyébként már más bizonyítékai is ismertek. A drog- vagy alkoholfüggő kismamák csecsemői már függőként jönnek a világra, kimutatták továbbá, hogy ha a kismamák a terhesség alatt gyakran néztek egy népszerű szappanoperát, a később megszülető babák mindegyikére megnyugtatóan hatott a sorozat kísérőzenéje. "Más, még nem bizonyított feltételezések szerint azok a magzatok, akiknek az apja gyakran olvas fel a várandósság alatt, már a születést követően megismerik az apjuk hangját" - mondta Tanya Remer Altmann, az amerikai gyermekorvosok társaságának szóvivője.

A babát váró szülők számára mindebből az a megfontolandó, hogy a terhesség egy szakaszát követően már igen fontos mind a méhen belüli, mind pedig a méhen kívüli környezet. A következő kutatásokban azt is megvizsgálják majd, hogy vajon a harminc hetesnél fiatalabb magzatok is képesek-e a rövid távú emlékek kialakítására.