Vágólapra másolva!
Állatvédő szervezetek tiltakozása miatt felfüggesztették azt a félig már elvégzett kísérletet, amelyben huszonkilenc sertésnél kezdték vizsgálni, hogy egy mesterségesen kiváltott lavina alatt mennyi ideig maradnak életben az állatok. Nem ez volt az első olyan kísérlet, amelyben a sertések túlélési képességeit vizsgálták.
Vágólapra másolva!

Az innsbrucki Orvosi Egyetem és a bolzánói hegyimentő szolgálat orvosai által már elkezdett kísérlet célja az lett volna, hogy a mesterséges lavina alatt rekedt sertések túléléséből az emberi szervezet túlélési képességeire következtessenek a kutatók. A módszer némileg tényleg szokatlannak nevezhető, a szakemberek ugyanis az összes állatot hagyták volna elpusztulni, miközben folyamatosan követik a szervezetükben lezajló élettani folyamatokat. "Az eredményekből fontos információkat nyerhetnénk arra vonatkozóan, hogy a lavinabalesetet szenvedett embereknél pontosan mely tényezők teszik lehetővé a minél hosszabb túlélést" - monda az Innsbruck Egyetem egyik résztvevő kutatója.

A kéthetesre tervezett kísérletet azonban már a harmadik napon fel kellett függeszteni. Az állatvédő aktivisták heves tiltakozásba kezdtek, a kutatás pedig hirtelen igen komoly médiafigyelmet kapott. "Teljességgel elfogadhatatlan, hogy kiszolgáltatott és a környezetükre egyébként igen érzékenyen reagáló állatokat ilyesminek tegyenek ki" - mondta Johanna Stadler, az osztrák Négy Mancs állatvédő szervezet vezetője. Tíz állat azonban már így is elpusztult az osztrák Tudományos és Kutatási Minisztérium által is jóváhagyott kísérletben. "Semmi értelme, hogy épp most függesszük fel végleg a kutatást: ez azt jelentené, hogy tíz állat tényleg teljesen feleslegesen pusztult el" - mondta Hermann Brugger, a kutatás vezetője. Brugger felhívta rá a figyelmet, hogy a kutatás elsődleges célja az emberéletek későbbi megmentése, ráadásul a lehető legkíméletesebben bántak az állatokkal. A sertéseket a kísérlet megkezdése előtt elkábították, ezen kívül fájdalomcsillapításban is részesültek - írja a Spiegel Online.

A kutatók egészen pontosan a hó alá beszoruló levegő túlélésre gyakorolt hatását kívánták tanulmányozni. Ismert ugyanis, hogy minden ötödik lavinabalesetet szenvedett ember hozzájut a hó alá beszoruló levegőhöz. A mentőcsapat orvosai máshogy kezdenének neki az életmentéshez azoknál, akik folyamatosan képesek voltak lélegezni.

Egyébként korántsem ez az első olyan kísérlet, amelyben a sertések túlélési képességeit vizsgálják abból a célból, hogy az eredményekből a humán gyógyászatban is használható módszerekhez jussanak. A Lousiana State University kutatói korábban a Resuscitation című folyóiratban publikálták nagy feltűnést keltő tanulmányukat, amelyben sertéseket élesztettek újra túlnyomásos (hiperbár) oxigénkamrában. A kutatók szobahőmérsékleten tartott állatoknál idéztek elő mesterséges szívhalált, majd miután az állatoknál nem lehetett életjelenségeket kimutatni, huszonöt percet vártak az újraélesztési kísérlettel. Embereknél a szívhalált követő ötödik perc után általában már nem kerülhető el az agy bizonyos fokú károsodása. A sertések közül összesen négy állatot sikerült újraéleszteni: a kutatást vezető orvos szerint ez igen jelentős eredmény, hiszen akár embereknél is módosulhatna az a jelenlegi tény, hogy tizenhat perc elmúltával már semmilyen remény nincs az újraélesztésre.