Márciusban mutatják be a NASA repülő autóját

Vágólapra másolva!
Akkora, mint egy kisautó, de helyből képes fel- és leszállni. A NASA Puffin névre keresztelt repülő eszköze 240 kilométer/óra sebességgel tud csendben haladni. A repülőgép és helikopter keresztezéséből született egyszemélyes járművet márciusban mutatják be a nagyközönségnek.
Vágólapra másolva!

Miközben Barack Obama amerikai elnök az űreszközök fejlesztésének jelentős részét adná a magánszektor kezébe, a NASA maga is érdekelt olyan termékek előállításában, amelyeket jó pénzért értékesíthet. Itt említhető például azon kis közlekedési eszköz ötlete, amely egy repülőgép és egy helikopter előnyeit egyesíti magában - egy személyautó méretein belül.

A Puffin névre keresztelt, elektromos meghajtású jármű függőlegesen képes fel- és leszállni, illetve a levegőben a kisebb repülőgépekhez hasonló sebességgel mozogni. Az alábbi kép egyelőre csak fantáziarajz, még senki nem gondol sorozatgyártásra - ugyanakkor a NASA szerint érdemes megvizsgálni, milyen áron készíthető el a személyre szabott repülőgép, és lenne-e reális kereslet rá.

ForrA!s: NASA Langley/Analytical Mechanics Associates
ForrA!s: NASA Langley/Analytical Mechanics Associates

A Puffin, függőlegesen fel- és leszálló minirepülőgép terve (NASA Langley/Analytical Mechanics Associates)

A közel 3x4 méteres, szénszálas anyagokból álló jármű tervezett össztömege akkumulátorok nélkül 135 kilogramm. Utazósebessége 240 kilométer/óra lenne, és közel 9 kilométerig emelkedhet fel. Tervezett hatótávolsága az akkumulátorok miatt 80 kilométer, azonban a fejlesztések révén ez 6-8 év alatt 240-320 kilométerre növekedhet.

Bár a jármű apró, közel 80 lóerőt tudna. Hatékony motorja alig igényel hűtést. Kis mérete miatt könnyen szállítható, majd adott helyről felrepülve nehezen elérhető pontokat is megközelíthet.

A hadsereg máris komolyan érdeklődik a fejlesztési fázisában tartó jármű iránt. Az első, egyelőre kicsinyített méretű tesztpéldányt a tervek alapján márciusban mutatják be.

Animáció a jármű működéséről (NASA)