Először filmezték le a legendák hatalmas tengeri kígyóját

Vágólapra másolva!
Amerikai kutatók egy robot-tengeralattjáróval filmezték le a hatalmas evezőhalak egyik példányát, először saját élőhelyén.
Vágólapra másolva!

Az igen ritkán megfigyelhető mélytengeri óriás, az evezőhal (Regalecus glesne) a 17 méteres hosszúságot is elérheti. Ez a világ egyik leghosszabb halfaja, a tengerészlegendák "tengeri kígyója".

Amerikai kutatóknak egy távirányítású tengeralattjáróval sikerült felvételt készíteni egyik példányról. Valószínű, hogy most figyelték meg először természetes közegében ezt az állatot. Korábban csak partra sodort maradványaival találkoztak, mindössze néhány alkalommal.

Mark Benfield és kollégái (Louisiana State University, Baton Rouge) a Mexikói-öbölben filmezték le a halat, néhány száz méteres mélységben (az úgynevezett mezopelágikus, magyarul alkonyati zónában; ez nyílttengeri mélységi zóna, kb. 200-1000 m mélységtartományban). A robotot olajcégek adták a kutatáshoz.

A felvétel a BBC News honlapján tekinthető meg. Jól megfigyelhető, ahogy a szerves törmelék szinte esőként hullik lefelé.

Korábban: A nap videója: forgatható távcsővel lát az átlátszó fejű hal