Magyarok is megmászták a Föld legmagasabb vulkánját

Vágólapra másolva!
A Földgömb magazin expedíciója megmászta a Föld legmagasabb tűzhányóját, ezzel először jutottak magyarok a vulkánóriás csúcsára.
Vágólapra másolva!

A Chile és Argentína határán emelkedő Ojos del Salado (6893 méter) szélsőségesen száraz környezetben, hegyi sivatagok fölött magasodik. Az Atacama-sivatagot szegélyező hegyóriások legnagyobbika nem rendelkezik összefüggő jégborítással (csak kisebb jégfoltokkal), hiszen e térségben az évi csapadék mennyisége nem éri el a 100 millimétert, a párolgás értéke viszont ennél lényegesen magasabb. A hegy lábánál sós tavak, só- és kősivatagok húzódnak, a legközelebbi, megbízható ivóvíznyerő hely 250 kilométer távolságban található.

A szunnyadó tűzhányó nagy magassága és rendkívül szélsőséges időjárása miatt eddig jobbára kívül esett a részletes földtani és földrajzi vizsgálatokon, legutóbbi, 700-1000 évvel ezelőtti kitöréséről is csak hozzávetőleges adatok születtek.

Bár itt fut a legmagasabban a földi hóhatár és itt jutottak eddig autóval a legmagasabbra a Földön, a hegy megközelítése és megmászása sem egyszerű feladat. A csapat körülbelül 700 kilométert autózott nem szilárd burkolatú úton, illetve nehéz, magashegyi sziklás-homokos terepen. A járművek 5200 méteres magasságig kapaszkodtak, innen rendkívül erős szélben és igen nagy hidegben mászott egyre magasabbra a csapat a vegyes (kőtörmelékes, salakos, havas, sziklás) terepen. Mivel január végén komoly hóvihar tombolt a hegyen, két hétig érintetlen volt a legmagasabb régió. Végül február 4-én négyen (Nagy Balázs, Nemerkényi Zsombor, Bakai Ferenc és Garamszegi Tamás), magyar hegymászók közül elsőként elérték a legmagasabban fekvő kráter szegélyén emelkedő sziklás főcsúcsot, ahol a viharos szél miatt körülbelül mínusz 40 fokos hőérzetben volt részük.

Forrás: Földgömb

Az 5200 méteren álló tábor - Atacama-táborhely

Forrás: Földgömb

Magyar zászló a Föld legmagasabb tűzhányójának csúcsán: Chile-Argentína, Ojos del Salado, 6893 méter

Forrás: Földgömb

Kilátás a csúcskráter pereméről

Az expedíciót A Földgömb magazin és az Eupolisz utazási iroda közösen szervezte.