Öt földrengésjelző állomás egymástól függetlenül rögzített jeleket a vasárnap esti tűzgömbjelenség időpontjában, és az egyik állomás adatai alapján a rendkívül fényes meteorjelenséget okozó test földet ért - tudta meg az [origo]. Egy másik fejlemény: minden eddiginél jobb minőségű felvételt közöltek a jelenségről.

Timár Gábor, az ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszékének vezetője az [origo]-nak elmondta: szlovák és magyar szeizmológiai (földrengéseket érzékelő) állomások adatai, illetve az MTA Szeizmológiai Intézetének gyorselemzése szerint a vasárnap esti tűzgömb egy darabja földet érhetett. Öt állomás adataiban is észlelték a jeleket a kérdéses időpontban, azaz vasárnap este 23.25-kor.

Tóth László (Sashegyi Obszervatórium) modellszámításai szerint kétszer rázkódott meg a föld. Egyrészt földlökéseket érzékeltek a test felrobbanásakor keletkező lökéshullámok miatt. A legtöbb állomás ezeket észlelte. Az adatok alapján a tűzgömb valahol Kassa és a magyar határ között robbant fel a levegőben.

Ugyanakkor a Kassától 45 kilométerre északkeletre fekvő cervenicai szeizmológiai állomás érzékelt egy olyan jelet, amelynek alapján a meteor legalább egy darabja becsapódott, azaz meteoritként földet ért. Ennek alapján a krátert valahol Cervenica (Vörösvágás) település környékén lehetne keresni. A becsapódás miatt kipattant rengés viszonylag kicsinek számított, a Richter-skálán 1-2 magnitudós lehetett.

Forrás: MTA Szeizmológiai Kutatóintézet

Szeizmológiai állomások által észlelt földrengéshullámok a vasárnapi meteorrobbanás idején. Fentről sorrendben: Cervenica (Kassától ÉK 45 km), Piszkéstető (Mátra), Tarpa (Tiszahát), Draganu (Bihar-hegység), Kolonické sedlo (Vihorlat), Niedzica (Tátrától ÉK), Kalwarija Paclawska (Lengyelország), Budapest (Sashegy), Mórágy, Sopron. A legérdekesebb jel az első, a cervenicai: a fő rezgést feltehetően a léglökéshullám okozta (ezt látjuk a tarpai, a piszkéstetői, a niedzicai és kisebb mértékben a Vihorlát takarásában levő kolonickéi állomáson is). Cervenicán azonban a fő jel előtti kis hullámot okozhatta a test egy leeső darabja, amely előbb érkezett meg, mint a lassabban haladó lökéshullám

Egy másik fejlemény: minden eddiginél jobb minőségű felvételt mutatott be az RTL Klub a jelenségről.

A film itt érhető el: http://www.rtlhirek.hu/video/84397

A 20.05-kor kezdődő Fókusz című műsorban részletes riportot láthatnak az érdeklődők.

Forrás: RTL Klub

A Budapest melletti építkezésen lévő ipari kamera által rögzített filmen jól látszik, amint a fényes és gyors, zöldes árnyalatú meteor kibukkan a felhők mögül. Nagy sebessége arra utal, hogy nem műhold vagy űrszemétdarab volt, hanem természetes eredetű meteorikus test.

A légkör sűrűbb tartományába érve a ránehezedő egyre nagyobb légnyomástól felrobbant. A megsemmisülés pillanatában anyagának nagyobb része forró ionizált plazmává alakul, ez az, ami erősen sugároz, és mellette a levegő molekuláit is sugárzásra készteti. Ezt követően kialszik - miközben éppen el is tűnik egy domb mögött. A nagy kérdés az, hogy a heves robbanás után mekkora szemcsék maradtak vissza a testből, amelyek esetleg becsapódhattak.

Mint az elmúlt napok híradásaiból ismert, vasárnap este 23.25-kor sokan észleltek egy igen fényes tűzgömböt Magyarországon és Szlovákiában. Korábbi részletes beszámolónk korábbi videofelvételekkel itt olvasható.