Megtalálták a 37 éve leállt orosz holdjárót - kép

Vágólapra másolva!
A NASA Hold körül keringő űrszondájának legutóbb közölt felvételein megtalálták az orosz Lunohod 2 holdjárót és nyomait.
Vágólapra másolva!

Új képeket közölt a NASA a Hold körül keringő Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) űrszondától március 15-én. Ezeket régebbi képekkel összevetve Phil Stooke űrkutató professzor (University of Western Ontario) már másnap megtalálta az orosz Lunohod 2 űrszondát és annak nyomait a Hold felszínén.

Forrás: NASA

A kép nagyobb változata itt érhető el

Az orosz holdjáró 37 évvel ezelőtt 35 kilométer hosszú utat járt be égi kísérőnkön. Eddig ez a legnagyobb távolság, amelyet egy ember készítette szerkezet megtett egy másik égitest felszínén. A Mars felszínén jelenleg is működő Opportunity, illetve a nemrég leállt Spirit összesen körülbelül 20 kilométert mozogtak.

A Lunohod 2 1973. január 16-án landolt kísérőnk felszínén, és a 35 kilométeres út során különféle vizsgálatokat végzett. Üzemelését 1973. június 4-én fejezte be, feltehetőleg por került a hűtőrendszerére, amitől túlmelegedtek belső áramkörei, és meghibásodott.

Ezúttal első alkalommal sikerült megörökíteni a hosszú utat bejárt szondát az LRO felvételei segítségével. A képeken nemcsak maga a kerekded holdjáró azonosítható, hanem a finom holdporban hagyott nyomai is. Ennek megfelelően útja, és egyes megállói is láthatók.

Az LRO új képeiből csütörtökön láthatnak összeállítást rovatunkban.

Várják az érdeklődőket a bolygótudományi napon

Az ELTE Planetológiai Műhelye és a Magyar Asztronautikai Társaság országos ismeretterjesztő rendezvényt szervez ELTE Bolygótudományi Nap címmel, amelyre a szervezők középiskolai diákokat, egyetemi hallgatókat s minden más érdeklődőt egyaránt várnak. A Naprendszer-kutatás izgalmas felfedezéseit bemutató előadások célja egyrészt a középiskolai diákok érdeklődésének felkeltése a bolygótudomány iránt, másrészt hogy az egyetemi hallgatóság és az érdeklődő nagyközönség bepillantást nyerjen a témakör legújabb eredményeibe.

A részvétel ingyenes. Időpont: 2010. március 19., péntek. Helyszín: ELTE Lágymányosi Campus, Északi Tömb alagsor, Konferencia-terem (-1.75), 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A. A program az Eötvös Loránd Tudományegyetem alapításának 375. évfordulójára emlékező jubileumi rendezvény-sorozat része, s az InfoPark Alapítvány támogatásával kerül megvalósításra. További információk és részletes program itt.


* * *

Rovatunk mostantól a Facebookon és a Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.