Nőttek az adagok az Utolsó vacsorán az évszázadok során

Vágólapra másolva!
A bibliai történetet, amelyben Jézus utolsó vacsoráját fogyasztja az apostolokkal kereszthalála előtt, nagyon sok festményen megörökítették az azóta eltelt évszázadokban. Amerikai kutatók az elmúlt több mint ezer évből származó festmények tanulmányozásával kimutatták, hogy az adagok és a tálak mérete egyre nagyobb lett az idők folyamán.
Vágólapra másolva!

Az eredmények arra utalnak, hogy a nagyobb adagok felszolgálása nagyobb tálakon - ami több evésre ösztönzi az embereket - folyamatosan alakult ki az elmúlt évezred folyamán, mondja Brian Wansink, az amerikai Cornell Egyetem élelmiszer és márkavédelmi laboratóriumának igazgatója.

A kutatók az Utolsó vacsorát ábrázoló leghíresebb festmények közül választottak ki ötvenkettőt, és elemezték a húsételek, a kenyér és a tálak nagyságát a festményeken lévő alakok átlagos fejméretéhez viszonyítva. Az elhízással foglalkozó rangos nemzetközi szakfolyóiratban (International Journal of Obesity) megjelent tanulmányból kiderül, hogy a hús- és halételek mérete a festményeken fokozatosan 69 százalékkal, a tálak mérete 66 százalékkal, a kenyér nagysága pedig 23 százalékkal nőtt az elmúlt ezer évben.

Forrás: [origo]

Bizánci mozaik az utolsó vacsoráról a 6. századból (Sant' Apollinare Nuovo, Ravenna)

Az elemzést számítógépes tervezési technika segítette, amely lehetővé tette a festményeken lévő elemek beszkennelését, elforgatását és a számítások elvégzését a képen elfoglalt helyzetüktől függetlenül. A kutatók abból a feltételezésből indultak ki, hogy a kenyér átlagos szélessége kétszer akkora, mint egy tanítvány fejének átlagos szélessége.

Forrás: [origo]

Tintoretto (1518-1594): Utolsó vacsora

Az utóbbi ezer évben drámaian megnövekedett az élelmiszerek termelése, hozzáférhetősége, mennyisége és megfizethetősége, mondja Wansink. "Úgy véljük, mivel a művészet követi az életet, ezek a változások tükröződnek a történelem leghíresebb vacsorájáról készült festményeken."

* * *

Rovatunk mostantól a Facebookon és a Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.