Kövesse élőben az izlandi vulkánkitörést!

Vágólapra másolva!
Élőben követhetik az érdeklődők a hétvégén Izland déli részén aktívvá vált vulkánt. A kitörések hetekig vagy akár hónapokig is eltarthatnak.
Vágólapra másolva!

Az Eyjafjallajökull gleccser alatt működésbe lépett vulkán kitörési zónájának közelébe egy izlandi távközlési szolgáltató helyezett el két webkamerát. Ezek segítségével követhetőek figyelemmel a kráter feletti füstoszlopok.

A természeti jelenség adta lehetőségeket a turizmus is kihasználja: utazási irodák már buszos és terepjárós kirándulásokat, illetve körutazásokat kínálnak Dél-Izland azon területeire, ahonnan jól láthatóak a kitörések. Az izlandi polgári védelem jelenleg vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a vulkán közelébe lehet-e engedni a turistákat, illetve mennyire lehet garantálni a biztonságukat.

Bár a geológusok szerint a vulkán tevékenysége már stabilizálódott, a hatóságok még óva intenek a túl merész kíváncsiskodástól. A veszélyes zónába lépő személyek figyelmét felhívják arra, hogy mindezt saját felelősségükre teszik. Válságos helyzetben nem számíthatnak azonnali segítségre, mivel ebben az esetben a környező területek lakosságának evakuálása az elsődleges feladat.

A szinte kétszáz évig inaktív tűzhányó mozgolódása növeli annak esélyét, hogy működésbe lép a közelben levő másik vulkán, a Katla, mely utoljára 1918-ban tört ki. A Katla kitörése árvízzel fenyeget, ugyanis a vulkán a nagy tömegű Myrdalsjokull gleccser alatt fekszik.

Kattintson, hogy élőben követhesse a vulkánkitörést!

* * *

Rovatunk mostantól a Facebookon és a Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.