Élőben követhetik az érdeklődők a hétvégén Izland déli részén aktívvá vált vulkánt. A kitörések hetekig vagy akár hónapokig is eltarthatnak.

Az Eyjafjallajökull gleccser alatt működésbe lépett vulkán kitörési zónájának közelébe egy izlandi távközlési szolgáltató helyezett el két webkamerát. Ezek segítségével követhetőek figyelemmel a kráter feletti füstoszlopok.

A természeti jelenség adta lehetőségeket a turizmus is kihasználja: utazási irodák már buszos és terepjárós kirándulásokat, illetve körutazásokat kínálnak Dél-Izland azon területeire, ahonnan jól láthatóak a kitörések. Az izlandi polgári védelem jelenleg vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a vulkán közelébe lehet-e engedni a turistákat, illetve mennyire lehet garantálni a biztonságukat.

Bár a geológusok szerint a vulkán tevékenysége már stabilizálódott, a hatóságok még óva intenek a túl merész kíváncsiskodástól. A veszélyes zónába lépő személyek figyelmét felhívják arra, hogy mindezt saját felelősségükre teszik. Válságos helyzetben nem számíthatnak azonnali segítségre, mivel ebben az esetben a környező területek lakosságának evakuálása az elsődleges feladat.

A szinte kétszáz évig inaktív tűzhányó mozgolódása növeli annak esélyét, hogy működésbe lép a közelben levő másik vulkán, a Katla, mely utoljára 1918-ban tört ki. A Katla kitörése árvízzel fenyeget, ugyanis a vulkán a nagy tömegű Myrdalsjokull gleccser alatt fekszik.

Kattintson, hogy élőben követhesse a vulkánkitörést!

* * *

Rovatunk mostantól a Facebookon és a Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.