Most javasolhat célpontokat a NASA-nak

Vágólapra másolva!
Örökítse meg 25 centiméteres felbontással a Mars felszínét ott, ahol kívánja! A NASA érdeklődőknek szóló felhívása keretében bárki javasolhatja, miről készítsen új felvételeket a Mars körül keringő legfejlettebb űrszonda.
Vágólapra másolva!

A NASA szakemberei elsősorban diákokat keresnek, akik a Mars Reconnaissance Orbiter-űrszonda (MRO) HiRISE kamerájának új célpontokat javasolnak.

Az MRO 2006-tól hatalmas adatmennyiséget sugároz közel folyamatosan bolygónkra. A szakemberek a program népszerűsítése céljából a nagyközönséget is megpróbálják bevonni a Mars megfigyelésébe. A program keretében a kutatáson kívüli, külföldi személyek is javasolhatnak célpontokat, amelyeket a HiRISE kamera 25 centiméteres felbontással örökít meg.

A NASA honlapján olvasható felhívás keretében arra bíztatják a diákokat, hogy keressenek egykori, esetleg mai víz jelenlétére utaló nyomokat a bolygón, méghozzá a kamera számára új célpontok javaslásával. Az ingyenes lehetőség április 5-ig tart.

Magunkat is meglátnánk a képeken - 25 centiméteres részletek ismerhetők fel

Az alábbi két felvételen homokdűnék láthatók a Mars felszínén a Mars Reconnaissance Orbiter-űrszonda (MRO) HiRISE kamerájénak felvételein. Az első képen keskeny és hosszúkás dűnék vonulata látható a néhol kibukkanó meredek és érdes felszínű szirtek között. A kép színezése csak közelíti a valódit, valamivel kékebb annál, mint ahogy azt az emberi szem látná a magasból vagy a bolygó felszínén állva.

ForrA!s: NASA, JPL, UA

Homokdűnék egy közel 80 kilométer átmérőjű kráterben (NASA, JPL, UA)

A második képen az északi sarki jégsapka közelében mutatkozó néhány dűne figyelhető meg. A néhol dóm alakú, de főleg barkánoknak nevezett dűnék bazaltos kőzetek mállásával keletkezett sötét homokszemekből állnak. A szél főleg a bolygó múltjában mozgatta a dűnéket, feltehetőleg amikor az éghajlat változásával kapcsolatban sűrűbb volt a légkör, és az így könnyebben tudta felkapni a felszíni anyagot.

Forrás: NASA, JPL, UA

Barkán típusú homokdűnék a Mars északi sarkvidékén (NASA, JPL, UA)