Elhaladt mellettünk a kisbolygó

Vágólapra másolva!
A 2010 GA6 jelű kisbolygó magyar idő szerint csütörtökön éjfél körül haladt le a Föld mellett. Legkisebb távolsága bolygónktól 434 000 kilométer volt, amely alig több a Hold átlagos földtávolságánál.
Vágólapra másolva!

Péntek, közép-európai idő szerint 8.42

A NASA új számításai szerint mégis a Holdnál messzebb haladt el a kisbolygó - igaz, nem nagy a különbség: 434 ezer kilométerre volt a Földtől a legnagyobb közelség idején, míg a Hold átlagos földtávolsága 384 ezer kilométer. Az elhaladásra közép-európai idő szerint 01.06-kor került sor csütörtökről péntekre virradó éjszaka.

Korábbi információk

A 22 méteres sziklát a Catalina Sky Survey kisbolygókereső program során azonosították. Csütörtökről péntekre virradó éjjel biztonságos távolságban halad el mellettünk, azaz nem jelent veszélyt a Földre nézve. Érdekességét az adja, hogy a Hold pályáján belülre kerül, azaz egy "földsúroló" égitest.

Forrás: NASA, JPL

A belső bolygók és a 2010 GA6 útvonala (NASA, JPL)

Február 28-án egy ennél sokkal kisebb, körülbelül félméteres objektum lépett be a Föld légkörébe hazánk térsége felett. Sokan látták a látványos robbanás keretében megsemmisülő tűzgömböt, majd később Szlovákiában több darabját meg is találták.

* * *

Rovatunk mostantól a Facebookon és a Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.