Kép az eddigi legfurcsább napfogyatkozásról

Vágólapra másolva!
Ék formájú alakzatot örökítettek meg az epszilon Aurigae csillag előtt. A minden korábbinál részletesebb mérés alapján a képződmény egy születő bolygórendszer korongja, amely a Földről nézve "napfogyatkozást" produkált a főcsillagnál.
Vágólapra másolva!

Az epszilon Aurigae egy kettős rendszer főcsillaga, amelynek kísérőjéről eddig nem sokat tudtunk. Ez a kísérő 27 évente elfedi a főcsillagot, fogyatkozást okozva a Földről nézve.

Nemrég sikerült meghatározni az objektum jellemzőit a CHARA nevű, hat különálló távcsőből összeállított interferométer segítségével. A berendezés felbontóképessége megegyezik egy 330 méter átmérőjű összefüggő távcsőével - így minden korábbinál részletesebb képeket rögzítettek a jelenségről.

Az új módszer alapján kiderült, hogy a ritka fogyatkozások idején egy anyagkorong takarja el a főcsillagot. A sajátos "napfogyatkozást" létrehozó objektum talán egy születő bolygórendszer, ahhoz hasonló, amilyen a mi Naprendszerünk volt ötmilliárd évvel ezelőtt. A mérések alapján azonban a mienknél sokkal kisebb lehet: átmérője a Jupiter pályájához közeli, és tömege valamivel kisebb a Földénél - közölték a Nature 2010. április 8-i számában.

Forrás: chara

Fázisok, amint a korong 2009 novembere és decembere folyamán elfedte a főcsillagot (CHARA)